Portóból jelentkezett be a népszerű televíziós

Nem akármilyen városból jelentkezett be Jakupcsek Gabriella. A népszerű médiaszemélyiség egyenes Portóból posztolt, méghozzá egy nevezetességet ajánlott mindenki figyelmébe:

“Ezen a héten mutatok pár képet Portóról, ahogy ígértem. Ez a szépség mögöttem a Ponte Dom Luís. Ez a 400 méter hosszú híd Porto jelképe és remek kilátó is egyben – remek fotókat lehet róla készíteni a Duero folyóról (is). Ha Portóban jártok, mindenképp sétáljatok át rajta!”

Itt láthatjátok a bejegyzést:

(20+) Ezen a héten mutatok pár képet Portóról,… – Jakupcsek Gabriella | Facebook

A hídnak nagyon különleges története van, klasszikus, ám mégsem teljesen az.

A XIX. században Porto gyors gazdasági fejlődése miatt (rivalizált Lisszabonnal) javítani kellett a közlekedési kapcsolatokat a környező településekkel, így bár a századelőn eleinte drótkötéllel összekötött hajókon lehetett átkelni a Duero folyón Vila Nova da Gaia településre, ez mégsem jelentett tartós és az év minden napján működő megoldást.

Ezért 1879-ben a portói önkormányzat kihirdette, hogy hidat épít, amit végül hét évvel később, 1886-ban át is adtak. A híd építésével egy belga céget, a Société de Willebroeck-et bízták meg, azon belül is Gustave Eiffel tanítványát, Téophile Seyriget.

A Ponte Dom Luís igen feltűnő darab lett. Kecsesen ível át a vas szerkezetével a Duero folyó fölött, mindezt úgy, hogy kétszintesre építették már eredetileg is, felhasználva több ezer tonna vasat.

Az alsó szinten járnak az autók, a felsőn pedig a villamosok és a gyalogosok, bár az alsón is kialakítottak egy keskeny járdát a gyalogosoknak.

Portóból jelentkezett be a népszerű televíziós
Jakupcsek Gabriella Portugáliában jár.

Fotó: Meglepetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük