Gyönyörű alkotások.

Hazatért magyarok címmel 17-19. századi magyar történelmi személyiségek eddig külföldön lappangó, korábban soha ki nem állított portréit ismerhetik meg az érdeklődők szerdától a Nemzeti Portrétár budapesti kiállítótermében; a tárlaton 14, magángyűjtők által megvásárolt és többek között Ausztria, Olaszország, valamint Svájc műtárgypiacairól hazahozott alkotást lehet megtekinteni.

A megnyitón L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója kiemelte: a tárlat felhívja a figyelmet a magyar történelmi emlékezet szempontjából fontos értékeket megőrző magángyűjtők tevékenységére, akiknek a munkája nélkül számtalan kiemelkedő alkotást nem ismerhetne meg a nagyközönség.

A Magyar Nemzeti Múzeum minden olyan kezdeményezést támogat, amely a magyar történelmi múlt tárgyi emlékei érdekében történik – mondta L. Simon László, hangsúlyozva, hogy az intézmény az utóbbi hónapokban vásárolta meg többek között Koháry Ferenc királyi személynöknek a Hazatért magyarok című kiállításon megtekinthető arcképét is.

A tárlaton látható – nyolc magángyűjtő, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum birtokában lévő – 14 alkotás korábban hosszú évtizedekig külföldön, magángyűjtőknél volt – mondta Reicher Péter, a Nemzeti Portrétár főtitkára, hozzátéve, hogy ezek a portrék korábban kiállítva és publikálva sem voltak.

Budapest, 2023. június 14. Reicher Péter, a Nemzeti Portrétár fõtitkára (k) és L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum fõigazgatója (j) a Hazatért magyarok címû kiállítás megnyitóján a Nemzeti Portrétár kiállítótermében 2023. június 14-én. 17-19. századi magyar történelmi személyiségek eddig külföldön lappangó, korábban soha ki nem állított portréit ismerhetik meg az érdeklõdõk. A tárlaton 14, magángyûjtõk által megvásárolt és többek között Ausztria, Olaszország, valamint Svájc mûtárgypiacairól hazahozott alkotást lehet megtekinteni. MTI/Máthé Zoltán

A Nemzeti Portrétár az utóbbi években magángyűjtők segítségével különös figyelmet fordít a külföldi műtárgypiacon felbukkanó, magyar vonatkozású történelmi arcképekre.

A Nemzeti Portrétár kutatói a segítenek az ábrázolt személy meghatározásában, a kép történetének kutatásában, valamint céljuk az így megszerzett képek publikálása, kiállítása, annak érdekében, hogy a műtárgy részese lehessen a magyar történelmi múlt tárgyi bizonyítékainak – tette hozzá Reicher Péter, hozzátéve, hogy a Nemzeti Portrétár digitális adatbázisa minden érdeklődő számára ingyenesen elérhető.

A jelenlegi kiállításon a 14 alkotás, többek között Illésházy István, Trencsén vármegye főispánja; Atzél István királyi személynök; Wrancsics Pál huszárezredes; Chernel György császári és királyi kamarás; gróf Csáky Anna, valamint Kraudy Erasmus potréit mutatják be a nagyközönség számára.

A július 10-ig a Nemzeti Potrétár Bartók Béla úton található kiállítótermében megtekinthető tárlat az Agrárminisztérium által meghirdetett Hungarikum pályázat eredményeként jött létre.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük