Teljes a SopronFest programja. www.celebriti.hu

Nemcsak új, de minden elemében újszerű, „urbán fesztivál” születik Sopronban: a soproni utcák, terek, klubok, éttermek, kávézók, illetve a fő helyszín, a Lővérek különleges hangulattal és szokatlanul pezsgő élettel telik meg. A SopronFest idején, május 11. és 19. között, 3 + 7 napon keresztül városszerte közel 100 helyszínen 300 program, a Lővérekben pedig számos színpad várja a helyieket és a fesztiválozó turistákat az egész országból. Sopron ma már Budapestről autóval és vonattal egyaránt közel 2 óra alatt elérhető, így azoknak is jó szívvel ajánlott egy soproni kirándulás, akik a pünkösdi hosszú hétvégét, vagy akár csak egyetlen napot töltenének a Hűség Városában. A példátlan zenei kínálat mellett gasztronómia, podcast-beszélgetések, közel harminc kiállítás, túrák, irodalom, mozi, borkóstolók és sörnapok is szerepelnek a SopronFest étlapján.

Azahriah, aki közterületi szobor-széket is kap a szervezőktől és a Halott Pénz az év első felében csak itt ad koncertet, Korda György és Balázs Klári pedig elsőként jelentette be, hogy a jubileumi koncertturné kiemelt állomásaként a Lővér Nagyszínpadon lépnek fel. A Lővérekben a koncertek közben egy 30 méter magas toronyból csúszhattok végig a terület fölött, de az óriáskerék tetejéről is megcsodálható a panoráma. A SopronFest keretében egy új erdő is születik, amelyben Áder János volt köztársasági elnök is aktív szerepet vállal. A Hűség Városa című csoportos kiállítás mellett a belvárosban működő művésztelepen neves művészek óriási szív alakú alkotásokat készítenek. Trabantokkal és vezetett túrákkal lehet felkeresni az egykori Vasfüggöny nyomvonalát, de még a sopronkőhidai Börtön is programmal várja a vendégeket.

A SopronFest egyediségét mutatja az is, hogy a szervezésben a város vendéglátói, szervezői is aktív szerepet vállaltak, a fenntarthatóság jegyében pedig arra törekszünk, hogy amit csak lehet, helyi partnerekkel, beszállítókkal oldjunk meg.

A város polgármestere a SopronFest apropóján kitüntetést ad át Ef Zámbó Istvánnak és Kovács Attilának. A programok már május 11-én elindulnak, a pünkösdi hétvégére hatvanezer vendéget várnak Sopronba. Kedvezményes jegyek május 1-ig kaphatók.

– Sopron neve évtizedek óta egyet jelent a fesztiválozás ünnepi pillanataival. Május közepén másfél hétre az egész város mosolygós arcokkal telik meg ismét. Külön öröm számomra, hogy a SopronFest egyedülálló módon városi összefogás eredményeként valósulhat meg, amelyben szervező lehet szinte bárki, aki a saját környezetében mutatni szeretne magából valamit, vagy kedveskedni szeretne a hozzánk látogatóknak. Legyen szó egy teraszról, étteremről, kávézóról. A SopronFest korszerű, fenntartható méretű és minden igényt kielégítő fesztiválként folytatódik idén, amely a helyieknek és a hozzánk érkező turistáknak egyaránt rengeteg élményt ígér. A Pro Urbe és Pro Turismo díjas alapítók, Fülöp Zoltán, Lobenwein Norbert, illetve a házigazda Váncza Panna a város felkérésére igazán izgalmas produkciót álmodtak Sopron utcáira, amely a reményeink szerint hosszú távon is fontos turisztikai eseményként lesz majd jelen az életünkben. 3+7 napon, 100 helyszínen, 300 program várja a soproniakat és a hozzánk látogatókat – emelte ki Dr. Farkas Ciprán, Sopron polgármestere. A város vendégszeretetét jelzi, hogy a SopronFest 3 fő napján a helyi buszokat díjmentesen használhatják a fesztiválozók.

A SopronFest, Magyarország legújabb fesztiváljaként zászlajunkra tűztük, hogy a teljesség igényével mutatjuk be az adott év könnyűzenei koncertkínálatát: a legaktuálisabb nevektől az élő legendákig. Ennek megfelelően a Lővérekben szabadtéri színpadok és programhelyszínek épülnek, illetve két olyan produkció is koncertezik, akikkel sehol máshol nem találkozhatunk: Azahriah és a Halott Pénz csak itt vállalt fellépést az év első felében. Friss hír, hogy a 85 éves Korda György és Balázs Klári a születésnapi élő turné keretében ugyancsak elfogadta a meghívásunkat a Lővér Nagyszínpadra.

A pünkösdi hosszú hétvégén többek között Majka, Dzsúdló, Beton.Hofi, a Follow the Flow, a Quimby, Kruder & Dorfmeister páros és Sigma is koncertet ad a Lővérekben, ahol az Alle Farben tűzijátékos opening show-ja indítja el a pünkösdi hétvégét az erdő széli csodás helyen. Napközben pedig a Fő téren a Tűztorony tövében a Soproni Sörnapok színpadán mások mellett Demjén Ferenc, a Csík zenekar, a Punnany Massif és a Kraak & Smaak is színpadra lép. Ugyanitt a nulladik nap két főszereplője a Kispál és a Borz és a Necc Party.

A Telekom PodcastFesten Áder János Steigervald Krisztiánnal, Puzsér Róbert Sebestyén Balázzsal, Kadarkai Endre Ördög Nórával, Tóth Gabival és ByeAlexel, az Index csapata a 70 éves Eperjes Károllyal beszélget. A „Dumadélután” keretében Fábry Sándor, Dombóvári István és Szabó Balázs Máté lép színpadra, Hajós András és Linczényi Márk pedig szokás szerint egy Problémát elemez.

Hét helyszínen zajlanak a SopronFest podcast-beszélgetései és előadásai, szórakoztató és igazán komoly témák egyarát terítékre kerülnek. Az utóbbiak között érdemes kiemelni az UNICEF és a SopronFest #nenézzfélre kampányát, amelynek keretében az iskolai bántalmazás, a bullying kérdéséről beszélgetnek szakemberek és ismert vendégek. A neves galerista, Einspach Gábor a „Nem halok meg!” című filmjének bemutatása után Radnai Péterrel beszélget a főszereplő rákkal folytatott sikeres küzdelméről.

„Hol a boldogság mostanában?” – így szól Tari Annamária legutóbbi könyve, amelyben a mesterséges intelligencia, a digitális világ okozta kihívásokat elemzi. A beszélgetésen pedig a szerző mellett Nánási Pál, Szabó Béla és Weiler Péter vesz részt. A Semmelweis film kapcsán a rendező, Koltai Lajos és a főszereplő, Vecsei H. Miklós érkezik a Hűség Városába. A Magenta Podcast vendége pedig a SopronFest exkluzív fellépője, a Halott Pénz lesz.

A városban közel harminc ART-program várja az érdeklődőket. „A Hűség Városa” című csoportos tárlaton a neves művészek – Bukta Imre, Bereczki Kata, Ef Zámbó István, Labrosse Dániel, Sibitka Panni, Soós Nóra és Weiler Péter – nemcsak kiállítanak, hanem a helyszínen alkotnak is. Három napon át a Várkerületen találkozhatunk velük, miközben a hatalmas szív alakú kompozíciókat készítik. Ezek az alkotások a SopronFest után helyi tulajdonosaikat keresik, a művekből származó bevételből pedig a művészek által megjelölt ügyeket támogatják. Szintén a Várkerületben, a WAMP kortárs design vásár kitelepülésén magyar tervezők termékei közül válogathatunk.

Zenés élményfőzés, rendhagyó vidéki villás brunch, vegán vacsoraest, Michelin- csillagos séfek, kiváló borok, prémium kávék és szakmai beszélgetések a SopronFesten. Május 11. és 17. között Sopron 12 étteremében és vendéglátóhelyén 27 gourmet program várja a vendégeket. Többek között a városba látogat és ide teszi át a konyháját Gianni, Bíró Lajos, Mautner Zsófia, Szabi a pék és Jahni László, a balatonszemesi Kistücsök séfje, a helyi gasztro színtérből pedig Harrer-Abosi Beatrix és Erhardt Zoltán is izgalmas menüvel készül. A fesztivál területén pedig miközben a koncertekre várunk, az ország legjobb Food Truck konyháinál falatozhatunk, amelyeket a Street Kitchen hívott meg a SopronFestre. A Lővérekben működő Poncichter Negyed a Magyar Bor népszerűsítésére hivatott, ennek megfelelően a neves soproni borászatok és termelők személyesen kínálják is termékeiket.  Ezt a helyszínt minden nap a Soproni Fúvósok koncertje nyitja.

A SopronFest ideje alatt a kortárs irodalmi élet krémje is ellátogat a hűség városába. Grecsó Krisztián: Egy életem című programjának a Sopronbánfalvi Kolostor Hotel kertje ad otthont.  A Líra Irodalmi Teraszon meghallgathatjuk Parti Nagy Lajos, Nyáry Krisztián, valamint Erdős Virág beszélgetését, Szendrői Csaba pedig az #Olvasni Szabad, olvasást népszerűsítő programjával érkezik. Az irodalmi beszélgetések tökéletes kiegészítő programjai lehetnek a Magyar Jazz Szövetség által delegált zenekarok koncertjei. A jazz és irodalmi programok fő színtere a Kultúrpresszó teraszán felállított kisszínpad lesz, de a könyvek világát kedvelőinek érdemes ellátogatni a Cédrus Könyvrakatérbe, valamint a Széchenyi István Városi Könyvtárba is, ahol szintén izgalmas programokkal készülnek. Vecsei H. Miklós és zenekara, a QJÚB Pilinszky János és Csoóri Sándor életműve alapján készült koncertszínházi előadása is látható lesz.

Nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a SopronFest fenntartható fesztiválként legyen jelen a hazai kínálatban. Célunk egy „emberi léptékű” méret kialakítása, amely minden alkalommal megtölti a városban rendelkezésre álló szálláshelyeket és nagy forgalmat ígér a helyi vendéglátóknak. Ugyancsak cél, hogy az alvállalkozók kiválasztásakor előnyt élvezzenek a régió vállalkozásai. Kiemelten támogatjuk a helyi gazdaságokat és termelőket, legyen szó dekorációs eszközökről, színpadtechnikáról, vagy éppen az ételárusok alapanyagairól – amit csak lehetséges, helyi partnerekkel együttműködve teremtenek elő. A munkaerő szempontjából is a helyiekre támaszkodunk, több területen érkeznek a Soproni Egyetem diákjai szervező és lebonyolító pozíciókba. Mind a dolgozók, mind a látogatók számára több ivókúttal készülünk, ezzel is csökkentve a palackozott víz mennyiségét.

Több helyen is részt vehetünk kiállításokon, workshopokon, edukációs programokon a fenntarthatóság jegyében, valamint a fesztivál keretein belül a Kék Bolygó Alapítvány és Sopron Város egyedülálló városi minierdő létrehozásába vonja be a közönséget. A városra számos pozitív hatással lévő Miyawaki-erdő ültetésén a volt köztársasági elnök, Áder János is részt vesz. A Compocity programjain pedig megismerhetjük a városi komposztálás előnyeit, sőt a komposztáló robot, azaz a CompoBot segítségével a fesztivál területén is azonnal visszajuttathatjuk az ökológiai körforgásba az ételhulladékunkat az étkészleteinkkel együtt. A vendéglátás karbonlábnyomának csökkentése érdekében bővített vegetáriánus és vegán kínálattal készülünk.

A Soproni Egyetem idén is fontos stratégiai partnere a SopronFestnek. Az egyik legnépszerűbb jegytípus, a Diákbérlet névadója a Soproni Egyetem. A csodálatos, természetközeli helyszínen, a Botanikus kertben részt vehetünk a Madárbarát családi napon, a campus kertjében található impozáns Ligneum épületében pedig meghallgathatjuk Ürge-Vorsatz Diána klímakutató előadását, vagy a Trollfoci és Hrutka János beszélgetését. De ugyanitt az egyetem szervezői koncerttel egybekötött sörkóstolóra is invitálnak a Söralátét program keretein belül. Az Esterházy Palota Erdészeti Múzeumban festői kavalkád vár a SopronJólFest program keretin belül, de itt lesz Kovácsovics Fruzsina és a Rutkai Bori Banda gyerekeknek szóló koncertje is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük