Jelentősen csökkent egyes építőanyagok és építési termékek forgalma az idén.

Az év első tíz hónapjában jelentős mértékben csökkent egyes építőanyagok és építési termékek forgalma, ezért például a magyarországi égetett kerámia tégla- és cserépgyártók felfüggesztették a gyártást, a hazai kereskedelem azonban rendelkezik készletekkel – közölte a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint 2023 január és október között az égetett kerámia tégla- és cseréptermékek forgalma terméktípustól függően 40-50 százalékkal vagy azt meghaladó mértékben esett vissza az előző év  azonos időszakához képest. A fehér falazati termékeknél több mint 35 százalékos, az EPS hőszigetelőanyagoknál 20-30 százalékos, az építőkémia termékeknél pedig 5-35 százalék közötti visszaesésről számoltak be a gyártók.

A legnagyobb csökkenést elszenvedő magyarországi égetett kerámia tégla- és cserépgyártók szeptember végén és októberben átmeneti kapacitáscsökkentés mellett döntöttek és országosan felfüggesztették ezeknek a termékeknek a gyártását.

A nagy mértékben visszaesett kereslet miatt az EPS hőszigetelőanyag gyártók is kénytelenek voltak a kapacitásokat visszafogni. Ezt részben két- vagy egy műszakos gyártással, a dolgozóik állásidőre küldésével, részben pedig elbocsátásokkal, előre hozott karbantartásokkal érték el – írták.

A megrendelés-állomány tartós visszaesésének oka részben a korábbi évekhez képest költségesebb finanszírozási környezet, a lakossági vásárlóerő csökkenése, továbbá az, hogy elhalasztanak vállalati és felfüggesztenek egyes állami és önkormányzati beruházásokat. A piaci tapasztalatok szerint emellett jelentős a beruházást tervezők körében a további árcsökkenésre számító kivárás is.

A MÉASZ álláspontja szerint azonban nem érdemes további árcsökkenésekre várni. Közleményükben kifejtik, hogy miközben a költséginflációs tényezők (szükséges béremelések, fuvarköltség- és útdíj-növekedése) a gyártási költségeket emelték, a keresletcsökkenés miatt kevés mozgástér adódott a tényleges költségnövekedés piaci érvényesítésére. A gyártási költségek várhatóan nem fognak csökkenni és a további árcsökkentésekre nem maradt érdemi sáv, ezért az építőanyagok árai alacsonyabbak várhatóan már nem lesznek.

A szövetség úgy látja a hazai gyártású építőanyagok a kereskedelmi partnereknél legtöbbször azonnal vagy rövid átfutással elérhetők. Ugyanis a gyártókapacitások csökkentése nem befolyásolja a szállítási időket, mivel a magyarországi építőanyag kereskedelemben és a gyártói telephelyeken is jelentős készletek érhetők el.

Szakmai ernyőszervezetként fogja össze a magyarországi építőanyag- és építésitermék-gyártókat a MÉASZ, amely nonprofit szakmai, politikailag semleges szervezetként elkötelezett az innovatív és energiahatékony építési beruházások megvalósításáért és a meglévő épített környezet korszerűsítéséért – olvasható a szervezet közleményében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük