Rekorderős volt a nyári idegenforgalom Csehországban

A csehországi kereskedelmi szálláshelyeket – szállodák, panziók, kempingek – az idei harmadik negyedévben 7,9 millió személy vette igénybe, 7,9 százalékkal több, mint egy éve – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) szerdán Prágában.

A külföldi és a hazai turisták száma egyaránt emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek 21,4 millió vendégéjszakát mutattak ki, ami éves összehasonlításban 5 százalékos növekedés.

“Az idei nyári turistaszezon eredményei meghaladják a koronavírus-járvány előtti utolsó év, 2019 nyarának eredményeit” – húzta alá a CSÚ a weboldalán nyilvánosságra hozott közleményben.

A 2020 és 2021-es évek eredményeit lényeges módon korlátozta a koronavírus-járvány.

A kereskedelmi szálláshelyeket az idén nyáron mintegy hárommillió külföldi állampolgár vette igénybe, éves szinten ez 20 százalékos növekedés.

A külföldi turisták legnagyobb csoportját a németek teszik ki, közülük 690 ezer látogatott a harmadik negyedévben Csehországba, éves szinten ez 20 százalékos növekedés. A második helyen a lengyelek vannak 286 ezres számmal, ami 16,5 százalékos növekedés. A szlovák látogatók száma 8,4 százalékkal 282 ezerre emelkedett.     

A turistaszolgáltatások bevételei az idei harmadik negyedévben éves összehasonlításban 5,2 százalékkal alacsonyabbak voltak. Míg a közlekedésben és a raktározásban a bevételek visszaestek, a szállásadásban és az étkeztetésben viszont megnőttek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük