Komoly díjakat zsebelt be a Magyarázat mindenre című film.

Reisz Gábor magyarázat mindenre című filmjét két kategóriában is díjazták a Chicago Nemzetközi Filmfesztiválon – tájékoztatta a forgalmazó Cirko Film szombaton közleményben az MTI-t.

Az alkotás nyerte a nemzetközi nagyjátékfilmek szekciójában a legjobb filmnek járó, Arany Hugo elnevezésű fődíjat, valamint a legjobb forgatókönyvért járó Ezüst Hugo díjat is megkapta.

A zsűri indoklása szerint a Magyarázat mindenre “zseniálisan meséli el főhőse felnőtté válásának, egyúttal egy ország kulturális változásainak többrétegű történetét. A szellemesen, lebilincselően és intelligensen elbeszélt, gyönyörű történet egy látszólag jelentéktelen eset nyomán bontakozik ki. A kiválóan megírt, megrendezett és eljátszott film nemcsak a felnőtté válás nehézségeivel foglalkozik, hanem behatóan megvizsgálja az emberi természetet is, amikor a döntések meghozatalának ijesztő kihívásával kell szembenéznie”.

A film – melynek forgatókönyvét Reisz Gábor és Schulze Éva írta – emellett a legjobb forgatókönyvért járó Ezüst Hugo díjat is elnyerte. A főbb szerepekben Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Sodró Eliza, Kizlinger Lilla és Urbanovits Krisztina láthatók. A film a Proton Cinema és az MPhilms gyártásában készült az AVF – Szlovák Audiovizuális Alap támogatásával.

A Magyarázat mindenre elnyerte a legjobb film díját a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Horizontok nevű szekciójában.

A film október 5. óta látható a magyar mozikban, eddig több mint 36 ezer néző váltott rá jegyet – áll a közleményben.

Fotó: IGN Hungary

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük