Gyakoriak a kamionos balesetek.

Brutális kamionos balesetekről tett közzé videó a Magyar Közút azzal a céllal, hogy a jelentős kamionos forgalom miatt jobban kell ügyelnünk az autópályákon, utakon. Gyakran adódik ugyanis olyan szituáció, amikor egész egyszerűen a kamion sofőrje nem látja a mellette/mögött haladó autóst a holttér miatt.

A videó és a bejegyzés itt található:

(20+) Facebook

A következő szöveg olvasható:

‼️ Vissza-visszatérő téma: a kamionos holttér ‼️

Hazánkon keresztül jelentős mennyiségű nehézgépjármű halad át és persze a belföldi kamionos forgalom sem csekély. 🚛 Éppen ezért tartjuk fontosnak, hogy bemutassunk újra pár példát, hogy miért fontos személyautósként, motorosként, de akár kerékpárosként és gyalogosként is egy kicsit a kamionosok oldalával is foglalkozni.

Egy kamion vezetőfülkéjéből kitekintve, típustól függően akár több szobányi terület részben vagy teljesen beláthatatlan a sofőrök számára. Ezeken a terülteteken „láthatatlanná válhat” a többi közlekedő. 😕 Vannak olyan területek, melyeket a sofőr odafigyeléssel, tükrök segítségével beláthat, akadhat azonban olyan rész is, melyre semmilyen rálátása nincs. Ezt nevezzük abszolút holttérnek. A vezető 180 fokos szögben tudja ellenőrizni a környezetét, a tükrök segítségével pedig a mögötte levő területet. De nem szabad elfelejteni, hogy egyszerre nem tudnak mindenhova figyelni, így például egy előzés során célszerű megbizonyosodni arról, hogy a sofőr tudomást vett a jelenlétünkről és igyekezni kell, hogy a lehető leggyorsabban elhagyjuk a holtteret.

�Az elmúlt időszakban két olyan esetet is rögzítettek a forgalomfigyelő kameráink, amelyek ezeket a helyzeteket valós szituációkon keresztül mutatják be. Szerencsére személyi sérülések nem történtek. 🙏🏻 Érdemes a neten rákeresni a kamionos holttér kifejezésre, mert számos hasznos videós és képi anyag mutatja be, hogy mit láthatnak és mit nem a kamionosok a vezetőfülkéből. Vezetésnél, előzésnél, sávváltásnál vagy az úttesten való áthaladásnál ezekkel számoljunk, hogy elkerülhetőek legyenek az ilyen jellegű esetekből adódó balesetek. 🤞🏻

Vigyázzunk és figyeljünk egymásra! Biztonságunk egymás kezében van‼️

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük