Öt éjjel Freddy Pizzázójában

Ha Jason Blumnak könnyen el lehetne venni a kedvét attól, amit csinál, ma nem lenne az egyik legsikeresebb hollywoodi filmproducer. Több mint másfél évtizede például, amikor megcsinálta a Parajelenségek című majdnem nulla költségvetésű filmjét – amit a saját házában, az akkoriban divatba jött reszketeg kamerás technikával vettek fel két hét alatt –, azt mondták neki, hogy a hasonló módszerekkel operáló Ideglelés – The Blair Witch Project utánzásával nem fog labdába rúgni. A Parajelenségek ehhez képest óriási siker lett, franchise fejlődött belőle, ahogyan Blum más kis költségvetésű horrorjaiból is (az Insidious: A vörös ajtó, a széria ötödik darabja például idei bemutató volt).

Ám Blum ennél is sokkal komolyabb játékos. Az évek során három Oscar®-jelölést kapott az általa tető alá hozott szerzői filmekért (Whiplash, Tűnj el!, Csuklyások: BlackkKlansman). Legközelebb pedig egy kultikus videójáték alapján gyártott thrillerrel borzolja az idegeket.

Az Öt éjjel Freddy Pizzázójában Blum számára visszatérés a gyökerekhez, mert bizonyos mértékben a Parajelenségek egyik motívumát fejleszti tovább. Az új filmben egy pizzéria biztonsági őre küzd az éjszaka életre kelő rémisztő távirányított plüssállatokkal, amelyek hajdan a betérő gyerekek szórakoztatását szolgálták a vendéglátóhelyen.

„Emberünk monitorokon figyeli az irodájában, mi történik az épületben, és ez visszaröpített engem a Parajelenségek 2. idejébe: ott is sok képernyőn, szimultán bukkantak fel az éjszaka árnyai a mit sem sejtő áldozatok szeme előtt – magyarázza Blum a SlashFilmnek adott interjújában. – Ebből a koncepcióból megint franchise lehet.”

Blum arról is vallott, hogy a dac és a becsvágy tette őt olyan sikeres filmessé, aki két évtized alatt több már mint 220 produkciót jegyez. „Mi, horrorfilmesek nem számítunk menőnek Hollywoodban, még akkor sem, ha olyan darabokkal, mint a Tűnj el!, időnként le tudunk tenni valami komolyat is az asztalra. De pont ezért szeretek horrorfilmes lenni: folyton belém rúgnak, mégis feltápászkodom, és újra bizonyítok.”

Blum arra különösen büszke, hogy a november az ő hónapja: immár hagyomány, hogy a Halloween-szezonban jönnek ki stúdiója, a Blumhouse új frásztörő filmjei. Idén nem sokkal Az ördögűző: A hívő után érkeznek a pizzériában tomboló vérszomjas plüssállatok – ha Blum szándékai szerint alakulnak a dolgok, az új franchise első darabjában.

(Five Nights at Freddy’s – hazai bemutató: 2023. november 2.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük