Koch Máté óriási volt.

Ezen a napon minden összejött – összegezte tapasztalatait az eredményhirdetés után Koch Máté, aki a milánói olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon aranyérmet nyert szerdán a férfi párbajtőrözők egyéni versenyében.

– Kicsit megleptem magamat is, hogy egész nap nem stresszeltem, magabiztosan vívtam, elengedtem az akciókat. Ma minden összejött, és a döntőben vissza tudtam vágni az Európa-bajnoki vereségért Di Verolinak, ráadásul hazai pályán. Nagyon örülök, hogy világbajnok lettem – mondta, utalva arra, hogy a plovdivi Eb-n a legjobb 32 között kikapott a későbbi aranyérmestől.

Kitért arra is, hogy magyarral vívni mindig nehéz, márpedig ezen a napon két csapattársával is kellett. Elárulta, hogy Andrásfi Tiborral, akit a 32 között győzött le, együtt nőtt fel, jól ismerik egymást, ezért nagyon oda kellett figyelni arra az asszóra. Siklósi Gergelyt pedig, akit a negyeddöntőben állított meg, eddig még nem győzte le versenyen, “se hazai válogatón, se országos bajnokságon, se világkupán”.

– Most ellenfelek voltunk, mindenki nyerni akart, ő is, én is, és ilyenkor hajlamos elérzékenyülni az ember – tette hozzá.

Siklósi a mérkőzésük után átölelte és biztatta őt, ami nagyon jólesett neki.

– Ott lejátszódott, mennyire sokat dolgoztam ezért mesteremmel, Boczkó Gáborral, hogy sikerüljön érmet szerezni. Tudatosult bennem, hogy le tudtam győzni Gergőt életemben először. És az, hogy világbajnokságon meg Európa-bajnokságon egyéniben még nem voltam érmes, most pedig az leszek.

Elárulta, hogy amikor kéttusos hátrányba került, nem gondolta volna, hogy fordítani tud.

– Kicsit ledominált az elején, a végén pedig valami történt, beakadtak olyan tusok, amikre nem számítottam – emlékezett vissza a negyeddöntőre.

A finálét 0-3-mal kezdte, erről azt mondta, kicsit kezdett elfáradni fejben, akkor nem volt ötlete, de aztán adott egy-két tust, amivel visszanyerte az önbizalmát.

– Lehet, hogy az ezüstéremnek nem örültem volna, mert nagyon jól ment a vívás, éreztem, hogy meg tudom nyerni ezt a versenyt, függetlenül attól, hogy ez egy világbajnokság – mondta.

Még egyszer visszatért Siklósi Gergelyre, úgy fogalmazott, hogy nagyon jó formában volt, szépen felépítette magát.

Milánó, 2023. július 26. A késõbbi gyõztes Koch Máté (j) és az olasz Davide Di Veroli a férfi párbajtõrverseny döntõjében a milánói vívó-világbajnokságon 2023. július 26-án. MTI/Illyés Tibor

Ő is megérdemelte volna az érmet.

A szövetségi kapitány Boczkó Gábor, aki egyben az edzője is azt mondta, Koch Máté “abban erős, hogy imádja a vívást és annak él, minden más, ami a víváson kívüli dolog, az számára nagyon fura”.

– Most jó irányba mentek az energiák, ezeket a pástra tudta összpontosítani. Jó napot fogott ki. Azért az egyik legfontosabb dolog az volt, hogy fegyelmezetten vívjon és a tus adására törekedjen. Voltak most is csapongásai, de próbáltuk mindig visszaterelni a jó irányba – tette hozzá.

A vb az egyéves olimpiai kvalifikációs időszak legfontosabb versenye, az itt elért eredmény, illetve az azért járó pontszám – egy világkupához képest egyéniben két és félszeres szorzóval – mindenképpen benne lesz majd az összesítésben. Ugyanakkor minden szakág elsősorban a csapatkvóta megszerzésére törekszik, mert ha az összejön, egyéniben automatikusan három vívó indítható Párizsban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük