Rishi Sunak: a brit légierő számos iráni drónt lelőtt. www.celebriti.hu

A brit királyi légierő (RAF) is részt vett az Izrael ellen végrehajtott iráni támadás elhárításában, és számos iráni drónt lelőtt – közölte vasárnap Rishi Sunak brit miniszterelnök. Avi Haiman izraeli kormányszóvivő a BBC-nek nyilatkozva kijelentette, hogy Izrael védelmi és támadó jellegű válaszlépésekre egyaránt készen áll.

Irán szombat éjjel – a damaszkuszi konzulátusa ellen két hete végrehajtott, Teherán által Izraelnek tulajdonított légicsapásra válaszul – több száz pilóta nélküli légi támadóeszközt és rakétát indított Izrael ellen.

Vasárnapi sajtónyilatkozatában Rishi Sunak elmondta: az összehangolt nemzetközi akcióban, amelynek Nagy-Britannia is részese volt, csaknem az összes iráni légi támadóeszközt sikerült megsemmisíteni, és ez Izrael mellett a szomszédos országokban, köztük Jordániában is emberéleteket mentett meg.

A konzervatív párti brit miniszterelnök közölte: az RAF harci repülőgépei is számos iráni támadó drónt lelőttek. Hozzátette: az iráni támadás esetére kidolgozott cselekvési tervről már pénteken döntött a brit kormány különleges helyzetekben összehívott tanácskozó testülete (COBRA).

A brit védelmi minisztérium vasárnap hajnali tájékoztatásában beszámolt arról, hogy az Izrael elleni iráni támadások nyomán London megerősítette a brit királyi légierő jelenlétét a Közel-Keleten, több harci, illetve légi üzemanyag-utántöltő repülőgéppel kiegészítve a térségben tevékenykedő RAF-kontingenst.

A tárca úgy fogalmazott, hogy ezek a gépek az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet ellen Irakban és Szíriában zajló, Operation Shader nevű brit hadművelethez nyújtanak segítséget, emellett azonban kérés esetén, jelenlegi műveleti hatósugarukon belül részt vesznek légi támadóeszközök elfogásában is.

A minisztériumi közleményben ugyanakkor még nem esett szó arról, hogy a brit harci gépek is megsemmisítettek iráni támadóeszközöket, ezt Rishi Sunak miniszterelnök fedte fel először vasárnapi nyilatkozatában.

Sunak veszélyes és felesleges eszkalációnak nevezte az Izrael elleni iráni támadást. Úgy fogalmazott: “nehéz lenne túlbecsülni”, hogy milyen hatást gyakorolt volna a térség stabilitására, ha az iráni támadás sikerrel jár.

A brit kormányfő szerint Irán saját szomszédságának destabilizálására törekszik, és ez mostani akciójából is egyértelműen látszik.

Sunak szerint a történtek után a helyzet nyugodt megfontolására van szükség.

Avi Haiman izraeli kormányszóvivő ugyanakkor a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: Izrael az ellene intézett iráni támadás után minden lehetséges forgatókönyvre felkészült, beleértve védelmi és támadó jellegű lépéseket egyaránt.

Haiman hangsúlyozta, hogy a további izraeli intézkedésekről jelenleg tárgyalások folynak, de a lehetséges tervekről Izrael “nem fog egyenes adásban beszámolni”.

Arra a kérdésre, hogy elismeri-e Izrael szerepét az Irán damaszkuszi konzulátusa elleni támadásban, a szóvivő megerősítette azt a többször hangoztatott álláspontot, hogy Izrael nem reagál közvetlenül az e támadásról szóló hírekre.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a damaszkuszi épület nem diplomáciai képviselet volt, hanem az iráni Forradalmi Gárda külföldi különleges műveletekkel megbízott Kudsz alakulatának katonai létesítménye, ahol a Kudsz aktív tagjai tartózkodtak, és Izrael elleni terveket szőttek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük