Nőtt az építőipari termelés volumene. www.celebriti.hu

2024 februárjában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 3,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit -jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 2,8, az egyéb építményeké 4,4 százalékkal bővült.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 8,5 százalékkal kisebb volt a januárinál.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 6,9, az egyéb építmények építésében 3,0 százalékkal csökkent a termelés volumene az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése viszont 13,0 százalékkal nőtt.

A februárban megkötött új szerződések volumene 84,1 százalékkal bővült. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 30,1, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 150,9 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Utóbbi jelentős növekedését az alacsony bázis mellett a közútfejlesztésre kötött szerződések okozták.

Az építőipari vállalkozások február végi szerződésállományának volumene 7,6, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 8,7, az egyéb építményekre vonatkozóké 6,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

2024 első két hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés volumene 9,5 százalékkal emelkedett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük