Ezért lett Back to Black az Amy Winehouse-ról szóló film címe. www.celebriti.hu

Amy Winehouse életét beárnyékolták a függőségéről szóló bulvárhírek és a különféle botrányok, amelyeknek ráadásul volt is alapjuk. Ezért is nyaktörő vállalkozás életrajzi filmet készíteni a tragikusan fiatalon, 27 évesen alkoholmérgezésben elhunyt énekesnőről – hogyan lehet hitelesen megmutatni a művészt a botrányhősnő álarca mögött?

A hamarosan látható Back to Black című film megkísérli a lehetetlent, az alkotók éppen ezért választották Winehouse első albumát a fő kapcsolódási pontnak. A Back to Black volt az énekesnő első olyan albuma (2006), amellyel határozottan kijelölte helyét a kortárs könnyűzenében, egyben megmutatta azt az utat is, amelyen a feltörekvő új sztárok – például Adele, Lorde, Duffy – haladhattak a következő években. Adta magát, hogy a közönség az album Rehab című számát tekintse a kulcsnak, amely segít megfejteni a függőséggel küzdő énekesnő titkát, a film alkotói azonban a Back to Black című dalból indultak ki. Winehouse itt arról énekelt, hogy a kedves visszatért az előző barátnőjéhez, őt magára hagyta, így számára nem marad más, mint ismét elmerülni a függőség mocsarában.     

– Az album összes dala arról szól, milyen volt a kapcsolatom Blake-kel abban az időszakban – mondta Winehouse a Rolling Stone magazinnak adott interjújában 2007-ben. (Blake Fielder-Civil az énekesnő élettársa volt, akihez később férjhez ment. – a szerk.) – Soha senkit nem szerettem úgy, mint őt. Katartikus időszak volt, mert nem tudtam napirendre térni afelett, hogy milyen borzalmasan bánunk egymással. Azt hittem, soha többé nem fogunk találkozni.”

A film bemutatásával egy időben jelenik meg a Back to Black című album, amely az énekesnő eredeti dalai és feldolgozások mellett Nick Cave vadonatúj, Winehouse emlékére alkotott szerzeményét, a Song to Amy című számot is tartalmazza.

A filmet Sam Taylor-Johnson rendezte (John Lennon – A fiatal évek, A szürke ötven árnyalata), Amy Winehouse-t Marisa Abela alakítja.

(Back to Black – hazai bemutató: 2024. április 11.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük