Rákkal kezelik Katalin hercegnőt. www.celebriti.hu

Daganatos betegséggel kezelik Katalin walesi hercegnőt, Vilmos brit trónörökös feleségét. Ezt a 42 éves hercegnő maga jelentette be pénteken közzétett videóüzenetében.

III. Károly király, Vilmos édesapja az udvar által ismertetett nyilatkozatában közölte: büszke arra, hogy Katalin milyen bátran szólt betegségéről.

Rishi Sunak miniszterelnök ugyanakkor a hercegnővel szembeni “méltánytalan bánásmóddal” vádolta a sajtót, és arra kérte a médiaorgánumokat, hogy tartsák tiszteletben Katalin magánéleti jogait.

Péntek esti videóüzenetében Katalin elmondta: januárban elvégzett hasüregi műtétje után még az volt az orvosi szakvélemény, hogy a beavatkozást nem rákos elváltozás tette szükségessé.

A műtét sikeres volt, de az utána elvégzett vizsgálatok kiderítették, hogy mégis daganatos megbetegedésről van szó – mondta a hercegnő.
Hozzátette: orvosai megelőző jellegű kemoterápiás kezelést javasoltak, és ez a kezelés jelenleg kezdeti szakaszában tart.

Katalin elmondta, hogy a hír hatalmas sokkhatásként érte. Úgy fogalmazott: Vilmossal együtt mindent megtesznek annak érdekében, hogy fiatal családjuk érdekében a folyamatot magánjellegű ügyként kezeljék.

A hercegnő – egyértelmű utalással a műtét óta részletes információ közzététele nélkül eltelt hosszú időszakra – kijelentette: időbe telt, hogy az operáció után kellő mértékben felépüljön a kezelés elkezdéséhez, és idő kellett ahhoz is, hogy a történteket megfelelő és megnyugtató módon elmagyarázzák három kisgyermeküknek, György és Lajos hercegnek, illetve Sarolta hercegnőnek.

“Elmondtam nekik, hogy jól érzem magam, és napról napra erősödöm azáltal, hogy a gyógyulásomat elősegítő dolgokra összpontosítom figyelmemet gondolatilag, testileg és lelkileg” – fogalmazott péntek esti videóüzenetében Katalin hercegnő.

Hozzátette: alig várja, hogy amint teheti, visszatérjen közéleti feladatainak ellátásához, de egyelőre a teljes gyógyulásra kell koncentrálnia.

Az udvar január 17-én jelentette be, hogy a hercegnőn tervezett és sikeres hasüregi műtétet hajtottak végre.

Az akkori tájékoztatás nem tért ki a beavatkozás okára, de az udvar szóvivője valószínűtlennek nevezte, hogy a walesi hercegnő a húsvétot követő időszak előtt visszatérhet közéleti feladatainak ellátásához.

Katalin január 29-én távozott a London Clinic nevű magánkórházból, és jelenleg a család windsori rezidenciáján lábadozik.

A Kensington-palota – Vilmos és Katalin londoni hivatala – azóta sem közölt részleteket a műtét okáról, jóllehet eleinte azt hangsúlyozta, hogy Katalint nem daganatos megbetegedéssel kezelik.

Pénteki videóüzenetében Katalin sem részletezte, hogy milyen jellegű daganatos betegségről van szó.

A walesi hercegnő karácsony óta egyetlen hivatalos programon sem vett részt; állapotáról a brit sajtóban és a közösségi médiafelületeken hivatalos információ hiányában számtalan találgatás keringett.

Rishi Sunak brit miniszterelnök péntek este személyes üzenetben biztosította a hercegnőt arról, hogy az egész ország szereti és támogatja. Sunak szerint Katalin óriási bátorságról tett tanúbizonyságot azzal, hogy a nyilvánosság elé tárta betegségét.

A kormányfő – a számtalan, nem egyszer rémhírek formáját öltő találgatásra utalva – hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a világsajtó egyes orgánumai és a közösségi média szereplői az utóbbi hetekben “intenzíven kutakodtak” a hercegnő magánéletében és igazságtalanul bántak Katalinnal.

Sunak szerint a walesi hercegnőnek saját egészségi állapota ügyében – és annak érdekében is, hogy kezelésére összpontosíthassa figyelmét – ugyanazokat a magánéleti jogokat kell biztosítani, mint bárki másnak.  

Katalin 75 esztendős apósa, III. Károly király – Vilmos trónörökös édesapja – a Buckingham-palota által ugyancsak péntek este ismertetett nyilatkozatában közölte: büszke Katalinra azért a bátorságért, amellyel a hercegnő a nyilvánosság elé állt a betegségéről szóló nyilatkozattal.

A palota szóvivője szerint a király “a lehető legszorosabb kapcsolatban van szeretett menyével” azóta, hogy egyidejű kezelésen estek át ugyanabban a kórházban.

Károlyt január óta szintén daganatos megbetegedéssel kezelik, és az ő kivizsgálását is a London Clinic kórházban végezték.

Államfői tisztségével járó hivatalos feladatait ellátja, de Katalinhoz hasonlóan jelenleg ő sem vesz részt nyilvános programokon.

Az udvar az uralkodó betegségének pontos mibenlétét sem ismertette eddig.

Péntek este Harry sussexi herceg, Vilmos öccse rövid üzenetben kívánt gyógyulást Katalinnak.

Harry – aki az ötödik a brit trónutódlási sorban – négy éve felhagyott a királyi család magas rangú tagjaként végzett munkájával, és amerikai feleségével, Meghan hercegnővel együtt Kaliforniába költözött.

A sussexi herceg viszonya azóta is feszült a család többi tagjával, mindenekelőtt Vilmossal és Katalinnal, és a helyzeten csak rontott a Harry által tavaly megjelentetett, a királyi család életéről kényes részleteket feltáró könyv.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük