Mesterséges intelligenciával működő döntéstámogató rendszer segíti a stroke-ellátást. www.celebriti.hu

Mesterséges intelligencia (MI) alapú központi döntéstámogató rendszer segíti a stroke-ellátást egy európai uniós támogatásnak köszönhetően.

A projekt keretében az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII) az elnyert 1,286 milliárd forintos támogatásból egy olyan MI alapú automata képértékelő rendszert vezetett be a betegellátásban, amelynek segítségével a kiépített teleradiológiai rendszer 28 stroke-centrumból fogadja, automatikusan értékeli, majd a releváns intézményekbe továbbítja az akut stroke-betegekről készült képalkotó vizsgálatok képi és feldolgozott numerikus eredményeit – közölte az intézet csütörtökön az MTI-vel.

Hozzátették: a fejlesztés célja, hogy a projekt eredményeképpen Magyarországon hozzáférhetővé váljanak olyan új eljárások, módszerek, technológiák, amelyek Magyarországon jelenleg közfinanszírozott ellátásban nem elérhetők.

A rendszer képes integrált módon értékelni a klinikai állapotot, az időfaktorokat és a képalkotó vizsgálatok eredményét, mindez pedig lehetségessé teszi, hogy az optimális terápiáról a lehető leggyorsabban szülessen döntés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük