Gőzerővel készül Magyarország az uniós elnökségre. www.celebriti.hu

A műhús kérdése, az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem és állatjóléti témák is szerepelnek Magyarország uniós elnöki napirendjén, amelyről Nagy István agrárminiszter hivatalában egyeztetett Sztella Kiriakídisszel, az Európai Bizottság egészségügyi és élelmiszer-biztonsági biztosával kedden délután – közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a tárcavezető a találkozó elején arról beszélt, hogy Európában a gazdák mindenütt nyugtalanok, a kialakult helyzetben pedig megnyugtató válaszokat kell adni. Olyan ügyek vannak napirenden, amelyek komoly vitákat keltenek, erre pedig hiteles, a termelők által elfogadható és megvalósítható megoldásokat kell nyújtani, amelyek egy jobb világhoz vezetnek.

Az állatjóléti kérdések a társadalmi érdeklődés középpontjában állnak, ezért nem lehet közömbösen viszonyulni hozzájuk. Hazai szinten is dolgoznak azon, hogy fellépjenek az illegális kutya- és macskaszaporítás ellen. Fontos megválaszolandó kérdés az is, hogy egy illegális hálózat felderítése után hol lehet majd az állatokat elhelyezni, mivel a menhelyek telítettek.

Az EU-s javaslatokban nagyon fontos az a központi nyilvántartó rendszer, ahol a társállatokat regisztrálják az egész unióban. Meg kell találni azokat a lehetőségeket is, hogy a tenyészállatokat az export során miként lehet megfelelően szállítani. Fontos, hogy az Európából kiáramló és oda beáramló állatokra – valamint állati eredetű termékekre – is ugyanazok a szabályok vonatkozzanak – emelte ki Nagy István a közlemény szerint.

A megbeszélésen a miniszter Magyarország erkölcsi kötelességének nevezte az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelmet.

Kifejtette, Magyarország októberben egy nagy nemzetközi konferencia keretében szeretne foglalkozni a kérdéssel, összegyűjtve a jó európai gyakorlatokat és programokat, egyúttal olyan ajánlásokat megfogalmazva, amelyekben széles körű a konszenzus.

Nagy István komoly eredménynek tartja, hogy a magyar háztartásokban 6 év alatt 27 százalékkal csökkent az élelmiszer-pazarlás mértéke, amelyhez nagymértékben hozzájárult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által kidolgozott célzott szemléletformálás, valamint a tájékoztató kampányok sora – írták a közleményben.

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarország védendő értéknek tartja a GMO-mentes mezőgazdaságot, ami az alaptörvényben is szerepel. Az új európai szabályozás kapcsán pedig Magyarország nagy vitára számít.

A műhús kérdése szintén szerepel Magyarország elnökségi napirendjén. Magyarországon elsöprő ennek a terméknek az elutasítottsága. Látják, hogy Szingapúrban, Izraelben és az Egyesült Államokban már engedélyezték a műhúst, Magyarország azonban mindenképpen szigorúan szabályozni szeretné az előállítást és a forgalmazást – fűzte hozzá a tárcavezető az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük