Nem sikerült a továbbjutás a magyar jégkorong-válogatottnak. www.celebriti.hu

Nem jutott tovább a magyar férfi jégkorong-válogatott a 2026-os téli olimpia utolsó kvalifikációs körébe, mert a budapesti selejtezőtorna zárómérkőzésén, szombaton 2-1-re kikapott a japán csapattól.

Don MacAdam szövetségi kapitány együttese előzőleg a spanyolokat 7-3-ra, a litvánokat pedig 7-1-re verte a Tüskecsarnokban, így készülhetett a japánok elleni sorsdöntő csatára. Az ázsiai együttes a záró harmadban bő két perc alatt duplázott, ezzel vívta ki a továbbjutást.

Eredmény, 3. forduló:
Japán-Magyarország 2-1 (0-0, 0-1, 2-0)
————————————–
gól: Nakadzsima (44.), Halliday (46.), illetve Sofron (37.)

A litvánok ellen remeklő csapaton nem változtatott MacAdam, maradtak a támadósorok, a védőpárok és a kapuban is Bálizs Bence állt.

Gyorsan háromszor is emberhátrányba kerültek a hazaiak, de ebből nem született gól, és abból sem, hogy a magyarok 1:44 percig kettős emberelőnyben játszottak. A folytatás hasonlóan alakult, rengeteg volt a kiállítás, végül a 37. percben Sofron István bődületes erejű lövésénél a korong utat talált a kapuba. Ez volt a történelmi, 100. magyar gól Japán ellen. Bálizs Bencének ebben a szakaszban akadt egy hatalmas, akrobatikus védése lepkéskesztyűvel, egyszer pedig a kapuvas mentette ki.

A záró harmad japán büntetőlövéssel indult, Bálizs lábbal védett, ám a 44. percben emberelőnyben Nakadzsima Sogo egyenlített. 2:02 perc múlva a kapu előtti betörésből Halliday Jiei szedte össze a szabad korongot és vágta a hálóba. Erősen nyomtak a hazaiak, de egy újabb létszámfölényes kétperc maradt kihasználatlanul.

A hajrában a kapust is levitte a házigazda csapat, de nem sikerült betalálni, így elmaradt a továbbjutás, a japánok készülhetnek a nyár végi kvalifikációra.

Az örökmérlegben ez volt a 18. japán győzelem 17 vereség mellett.

Erdély Csanád csapatkapitány az M4 Sportnak azt nyilatkozta: magukban kell keresni a hibát.

“Nagyon csalódottak vagyunk. Nem használtuk ki a helyzeteinket, és jobban kellett volna összpontosítani, erőszakosabbak is lehettünk volna. Az olyan korongokból, melyek megszerzéséért 50-50 százalék az esély, többet kell elhozni” – fogalmazott.

Szilassy Zoltán, a válogatott másodedzője is kiemelte, hogy a helyzetek értékesítése nem sikerült, egy lőtt góllal ritkán lehet meccset nyerni, de a két kapott góllal még lehetne.

“Kimaradtak a szimpla emberelőnyök és egy dupla is, 37 kapura lövésünk volt, de csak egyszer találtunk be. A japánok a záró harmadban határozottabbak voltak a mi kapunk előtt a második gólnál, és szereztek egy +tunkolós, mocskos+ gólt, amivel végül nyertek. Sok kiállításunk is volt, ebből több a saját kapunktól távol. Így nem lehetett nyerni” – vélekedett.

Fotó: MTI / Hegedüs Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük