Havi alapon decemberben is növekedett a kiskereskedelmi forgalom. www.celebriti.hu

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint 2023 decemberében a kiskereskedelmi forgalom az előző hónaphoz mérten már második egymást követő hónapban tudott növekedést elérni, azaz 2023 végén kis mértékében, de már élénkült a fogyasztás – így kommentálta a legfrissebb adatokat keddi közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Mint emlékeztettek: novemberben havi alapon 0,8 százalékkal, decemberben pedig már 1,4 százalékkal emelkedett a forgalom, azaz a növekedés dinamikája érdemben bővült.

Az adatokat tekintve az is pozitívumként emelhető ki, hogy az előző évhez képest decemberben mindössze 0,2 százalékkal mérséklődött a kiskereskedelmi forgalom, ami egyrészt a legkedvezőbb eredmény volt 2023-ban, másrészt jelentős előrelépést jelent a novemberi 5,4 százalékos éves alapú csökkenéshez képest is.

Az NGM hangsúlyozta: 2023-ban a kormány sikeresen visszaszorította az inflációt. Az olyan célzott és hatékony intézkedéseknek köszönhetően, mint az online árfigyelő rendszer és a kötelező akciózás, decemberre 5,5 százalékra, 2024 elejére pedig 4 százalék körüli szintre csökkenhetett az infláció. Az infláció mérséklődésével és a reálbérekben bekövetkezett fordulattal párhuzamosan a fogyasztói bizalom a háború előtti szintre ugrott vissza, így megnyílhat a tér az óvatossági motívum fokozatos oldódására.

Mindez már az adatokban is tetten érhető, hiszen az üzemanyag-kiskereskedelem forgalma 3,8 százalékkal nőtt, míg az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma 1,3 százalékkal emelkedett éves alapon. Ezen belül az élelmiszer-kiskereskedelem 78 százalékát kitevő élelmiszer jellegű vegyes üzletek forgalma 2,4 százalékkal emelkedett.

Az NGM megerősítette: a kormány célja, hogy 2024-ben helyreállítsa a növekedést. Ennek érdekében a kormány a beruházási ráta 25 százalékos szint felett tartása és a munkaerőpiaci aktivitás további növelése mellett helyre fogja állítani a fogyasztást, ezáltal elősegítve a kiskereskedelmi forgalom további fellendülését és a dinamikus, 4 százalék körüli gazdasági növekedés elérését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük