Tüntetésre készülnek Spanyolországban.

Több európai országot követve a spanyol gazdák is tüntetésekre készülnek, miután a három legnagyobb spanyol gazdaszervezet kedden megállapodott a megmozdulásokról.

Az érdekképviseletek közös közleménye szerint az első, regionális szintű demonstrációkra a “következő hetekben” kerül sor, konkrét időpontot egyelőre nem jelöltek meg.

A szervezetek tiltakozásukat fejezték ki amiatt, hogy az unión kívüli országokból származió olcsó mezőgazdasági termékek lenyomják az uniós és spanyol termékek árát, miközben nem felelnek meg az EU-s normatíváknak.

“Az ellentmondást és képmutatást képviselik az EU politikai fellépésében.(…) Tisztességtelen verseny, amely több ezer gazdaság életképességét kockára teszi Spanyolországban és Európában” – fogalmaztak.

Mint írták, az európai és spanyolországi mezőgazdasági szektor egyre növekvő frusztrációba és nyugtalanságba süllyed a nehéz körülmények és az EU-szabályok által generált fullasztó bürokrácia miatt.

“Létfontosságú a közösségi preferenciák helyreállítása élelmiszerszuverenitásunk helyreállításához és garantálásához” – hangsúlyozták.

Akcióikkal egy olyan ambiciózus cselekvési tervet követelnek, amely európai, belföldi kormányzati és tartományi szintű intézkedéseket is tartalmaz az aszályból, az ukrajnai háborúból, a közös agrárpolitikából és a munkaügyi kérdésekből adódó problémák kezelésére.

A COAG, az UPA és az ASAJA szervezetek közleményükben kifogásolták újabb uniós szabadkereskedelmi megállapodások megkötését. Mint írták, szorgalmazni fogják a többi közt a Mercosur-megállapodásról szóló tárgyalások leállítását, valamint az Új-Zélanddal kötött egyezség ratifikálásának megtagadását.

Emellett Spanyolország kormányának az Európai Bizottság felügyelete mellett fokoznia kell az ellenőrzést a marokkói határon, hogy az importált marokkói mezőgazdasági termékek megfeleljenek az EU belső előírásainak – emelték ki.

Követeléseik közt szerepel a Közös Agrárpolitika (KAP) “rugalmasabbá és egyszerűbbé tétele”, mivel úgy vélik, hogy a túlzott bürokrácia vállalhatatlan költségeket okoz a hivatásos gazdálkodóknak, és nem teszi lehetővé a környezetvédelmi célkitűzések teljesítését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük