Az Oscar-esélyes esete a hamburgerekkel. www.celebriti.hu

Nagyot ment Paul Giamatti a minap, amikor a Téli szünet főszerepéért elnyerte az Arany Glóbuszt, és utána nem az elegáns afterpartyra sietett ünnepelni, hanem beült egy gyorsétterembe hamburgermenüt enni. Az aranyozott szobrot kirakta maga elé az asztalra az üres kajásdobozok közé, egyik munkatársa lőtt róla egy fotót, ami fölkerült az Instára, és az egész világ derülhetett rajta. Giamatti egy hétre rá még mindig a Téli szünetért elnyerte a kritikusok díját is (Critics Choice) – és ez valószínűleg a többi díjjal is így lesz majd a mostani szezonban –, a rendezvény után pedig azt mondta a riportereknek, hogy úgy tervezte, megint benyom egy menüt, de meggondolta magát, marad a kocsiban.

Giamatti és a hamburgerek kapcsolata hosszú múltra tekint vissza. Két éve mesélte el egy beszélgetős műsorban, hogy amikor reklámklipet forgatott a Burger King csirkeszendvicse kapcsán, annyira elégedett volt magával, hogy azt mondta az ügynökének, ezért talán jár neki egy örökkártya, amivel élete végéig ingyen kajálhat a cég bármelyik üzemegységében. Az ügynök intézkedett, és hamarosan küldemény érkezett a gyorsétteremlánctól, benne egy koronával díszített mágneskártya. A színésszel madarat lehetett fogatni, hiszen örökkártyát csak a legnagyobbak kapnak, például George Lucas, a Csillagok háborúja atyja. Aztán beütötte az ajándék sorszámát a cég honlapján, és kiderült, hogy csak egy 100 dolláros kártyáról van szó, amilyet gyerekek kapnak a szülinapjukra.

Az Arany Glóbusz után, a Brit Filmakadémia díjának (BAFTA) jelöltjeként természetesen Oscar-várományosnak is tartják Giamattit, aki szerényen azt mondta a Sky Newsnak, fél a sok megtiszteltetéstől. „Rettegek, hogy nagy tömeg előtt kell felszólalnom – mondta a csatornának. – Csak az vigasztal, hogy tényleg szeretem ezt a filmet, így mégsem lesz akkora megpróbáltatás.”

Az egyszer már Oscarra jelölt színész (A remény bajnoka, 2006) ma is csodálkozik azon, hogy az évek során olyan sok kitüntetés érte (58 díjat nyert és 94-szer jelölték valamilyen díjra), de szerinte még így is jobban járt. Családjában mindenki tanár, és ő is erre a pályára készült, de aztán színész lett. „Jó, hogy elkerültem ezt a sorsot, mert pocsék tanár lettem volna” – mondta.

Téli szünetben Giamatti egy bentlakásos gimnázium megkeseredett történelemtanárát alakítja, aki a karácsonyi ünnepek alatt össze van zárva néhány diákkal, akiket nem várnak otthon. Végül csak egy diák (Dominic Sessa) és a szakácsnő (Da’Vine Joy Randolph – szintén Arany Glóbuszt kapott alakításáért) marad az épületben. Mindannyian súlyos veszteségeket gyászolnak, de együtt remény van arra, hogy megtalálják a kiutat.

(The Holdovers – hazai bemutató: 2024. február 29.)

Fotó: People

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük