Isztambulban és Ankarában lépnek fel a Pannon Filharmonikusok muzsikusai

Bartók Béla, Kodály Zoltán és a török Ahmet Adnan Saygun szerzeményei csendülnek fel a pécsi Pannon Filharmonikusok törökországi koncertjein Isztambulban és Ankarában január 21-én és 22-én – közölte a zenekar csütörtökön az MTI-vel.

Közleményükben jelezték: a magyar-török kulturális évad törökországi megnyitója keretében vasárnap Isztambulban, majd hétfőn Ankarában állnak színpadra a muzsikusok új vezető karmesterük, Kesselyák Gergely vezényletével, Schöck Atala és Molnár Levente operaénekesek közreműködésével.

A koncerteken a “török Bartók Béla”, a magyar barátjához hasonlóan népdalokat gyűjtő Ahmet Adnan Saygun (1907-1991) V. szimfóniáját adják elő a zenészek.

A zeneszerző elévülhetetlen érdemeket szerzett a nyugati zene törökországi megismertetésében, a zeneoktatás megszervezésében, kutatta és műveiben fel is használta a török népzenét. Bartókhoz hasonlóan úgy lett a modern Törökország nemzeti zeneszerzője, hogy munkásságát Európában és Amerikában is elismerték – tértek ki rá a kommünikében.

A török szerző mellett Kodály Zoltán Galántai táncok című művével találkozhat a kis-ázsiai ország közönsége, míg Bartók Bélától A kékszakállú herceg vára című mű csendül fel.

Ez utóbbi szólistája lesz Judit szerepében Schöck Atala, míg Molnár Levente Isztambulban énekli első alkalommal Kékszakállú szerepét, Kesselyák Gergely Liszt-díjas, érdemes művész, a Színház- és Filmművészeti Egyetem operarendezői szakának vezetője, a Magyar Állami Operaház vendégkarmestere pedig vezető karmesterként először lép a Pannon Filharmonikusok elé.

A koncertek előtt két kiállítás megnyitójára is sor kerül, melyeken a Pannon Filharmonikusok kamaraformációi játszanak majd olvasható a közleményben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük