Véradásra buzdít a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat

Két ünnep között és újév után is várja az önkéntes véradókat a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat. A Magyar Vöröskereszt szerdán az MTI-nek küldött közleményében azt írta, a többnapos ünnepek után kiemelten fontos a véradás a biztonságos vérkészlet megtartásáért.

Véradásra december 27-től, valamint az új évben január 2-től várják a segíteni vágyókat. A véradási időpontok és helyszínek keresésére, valamint időpontfoglalásra a www.ovsz.hu/idopontfoglalas és a www.veradas.hu oldal áll rendelkezésre – ismertette a szervezet.

Hangsúlyozták: fontos, hogy naponta 1600-1800-an jelentkezzenek véradásra. Az önkéntes véradáskor levett 450 milliliter vérből háromféle vérkészítményt állít elő az Országos Vérellátó Szolgálat, amelyek közül a thrombocyta-koncentrátum mindössze öt napig hasznosítható. Ez a rövid felhasználási idő teszi különösen fontossá, hogy az ünnepek után mindenki adjon vért, aki egészséges és megteheti – tették hozzá.    

A véradók önzetlen segítségével biztosítható a megfelelő mennyiségű és minőségű vérkészlet a magyar egészségügy számára – írták.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük