Szeretnek megtakarítani a magyarok.

A kelet-közép-európai régió hat vizsgált országából a magyar háztartásokban nőtt a legnagyobb mértékben – 28 százalékkal – a megtakarítások összege – közölte az MTI-vel pénteken az Erste-csoport.

Az IMAS International Erste-csoport számára készített, reprezentatív kutatásának adatai szerint az Ausztrián kívüli hat kelet-közép-európai piacából (Csehország, Horvátország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia) a legnagyobb arányban a szlovákok (86 százalék) gondolják elengedhetetlennek, hogy megtakarítsanak, a sor végén a szerbek (68 százalék) állnak, a magyaroknál az arány 82 százalék. A legtöbbet a csehek tesznek félre, átlagosan 144 eurót havonta. Őket a szlovákok követik 125 euróval, harmadik helyen állnak a magyarok, 106 euróval. A legkevesebbet a szerbek spórolnak meg, csak havonta átlag 51 eurót.

Részletezték: a régióban általánosnak mondható, hogy akinek megtakarítása van, az elsősorban a váratlan helyzetekre igyekszik felkészülni. Az ügyfelek elsősorban megtakarítási- vagy folyószámlán tartják a pénzüket.

A horvátok érzik úgy a legnagyobb arányban (53 százalék), hogy romlott az anyagi helyzetük az utóbbi 2-3 évben, a magyarok 52 százaléka látja sötétebben a pénzügyeit.

A közlemény ismertette: a szlovákok és a csehek állnak a legjobban általános pénzügyi tartalék, valamint az időskori öngondoskodás terén is, előbbi célra 87 illetve 85 százalék rak félre, utóbbira 50 illetve 74 százalék. A magyar bankolók 53 százalékának az a célja a spórolással, hogy legyen egy általános pénzügyi tartaléka, míg a nyugdíjas évekre a lakosság egyharmada tesz félre.

A kutatás szerint a legtöbben továbbra is elsősorban a családtagok véleménye alapján, illetve az interneten kutakodva igyekeznek tájékozódni befektetési döntések előtt, Szerbia kivételével azonban minden országban nőtt a nyitottság arra, hogy banki tanácsadóktól kérjenek segítséget – írták a közleményben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük