Kiszabadult egy gyilkosságért ártatlanul életfogytiglanra ítélt amerikai férfi

Csaknem két évtized után kiszabadult a börtönből egy gyilkosságért ártatlanul életfogytiglanra ítélt férfi Minnesota államban, öt nappal azután, hogy tisztázták egy rablógyilkosság vádja alól.

A 35 éves Marvin Haynes büntetését a múlt héten törölte a bíróság, miután megállapította, hogy a vádat megalapozó szemtanú nem volt megbízható.

A férfi a szabadon engedése után tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy reméli munkához jut és visszakapja életét. Felidézte, múlt héten a születésnapján kapta a hírt arról, hogy az ügyészség is egyetért az ellene felhozott vádak megszüntetésével, így visszanyeri szabadságát.

Mary Moriarty megyei ügyész kijelentette, az ügy részleteit áttekintve arra a következtetésre kellett jutnia, hogy Haynes ártatlan, és ami vele történt egy “szörnyű igazságtalanság volt”. Hozzátette, az ítéletet egy szemtanú vallomása alapozta meg, de Haynest sem ujjlenyomat, sem DNS-minta, vagy videófelvétel nem kapcsolta a bűncselekményhez.

Marvin Haynes 16 éves volt 2004-ben, amikor Randy Sherer, egy minneapolisi virágárus gyilkosság áldozatává vált. A gyanúsított végig azt mondta, amikor a rablás történt otthon volt és aludt.
    Egy másik férfi hétfőn New Yorkban 50 millió dollárra perelte a várost és két nyomozót, miután tavaly tisztáztak egy 1995-ben elkövetett gyilkosság vádja alól. Thomas Malik csaknem 27 évet töltött börtönben. Ügyvédei közölték, hogy a börtönbüntetése idején elszenvedett fizikai és lelki bántalmak kárpótlásaként tart igényt az összegre.

A bírósági keresetben New York városa és az a két rendőrnyomozó szerepel, akik állítólag a beismerő vallomást kikényszerítették.

New York városának jogi osztálya közölte, hogy vizsgálják a kártérítési keresetet.

Thomas Malikot és két társát egy 1995-ben, a New York-i metróban elkövetett gyilkosság miatt ítélték börtönre. Az ügy annak idején nagy figyelmet kapott. A tettesek megpróbáltak kirabolni egy metrójegyárust, ami nem járt sikerrel, és ezt követően benzint locsoltak az árusító fülkére, majd meggyújtották azt. Az áldozat, az 50 éves Harry Kaufman két héttel később a kórházban halt meg.

Thomas Malikot és a vele együtt életfogytig tartó börtönre ítélt két társát tavaly mentette fel a bíróság, és helyezte szabadlábra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük