A rajongók hatalmas Sikollyal nyugtázták az új sikerhorror egyik nagy poénját

Folytatódik az Öt éjjel Freddy Pizzázójában diadalmenete, kevesebb mint két hét alatt már jóval 200 millió dollár felett van az összbevétel. A világszerte rendkívül népszerű videójáték (általánosan használt rövidítése: FNaF – a Five Nights at Freddy’s-ből ) alapján készített film alkotói azt ígérték, hogy a rajongók rengeteg utalást fedezhetnek majd fel a játékkal kapcsolatban. Ez így is van, de kiderült, hogy nem csupán a FNaF előtt tisztelegnek a filmben, hanem műfaji referenciák is előfordulnak.

Az Öt éjjel Freddy Pizzázójában alkotóinak egyik nagy húzása, hogy a gyilkos főszerepére sikerült megnyerni Matthew Lillardot, aki a horrorműfaj kultikus figurája lett, miután ő játszotta a Szellempofaként kísértő egyik álarcos mészárost az eredeti, 1996-os Sikolyban. Most villámgyorsan végigfutott a hír neten, hogy Lillard karaktere az Öt éjjel Freddy Pizzázójában főgonoszaként megismétli azt a gesztust, amelyet a Sikoly általa alakított réme tett: kesztyűs ujjával kéjesen végigsimítja kaszabolókése élét. A rajongók ujjonganak.   

Az Öt éjjel Freddy Pizzázójában rendezője, Emma Tammi korábban elárulta, hogy a film számos poénja nem szerepelt a forgatókönyvben, hanem az események forgatagában merült fel, felvették, és ha elég jónak bizonyult, benne maradt a kész moziváltozatban. Egyértelmű, hogy a késes jelenet Lillard ötlete volt, hiszen ő eleve azért került be az új filmbe, mert a régiben maradandót alkotott.

Wes Craven 1996-os Sikolya többek között a kaszabolós horrorok ironikus meta revíziója volt. A hősök felmondják benne a műfaji leckét: „Ne piálj, de drogozz, ne szexelj, és ne menj ki a sötét garázsba, azt ígérve, hogy mindjárt jövök, különben neked annyi.” Ám hiába a tudás, jön a rettentő csavar a szabályokra fittyet hányó gyilkosok személyében. Az Öt éjjel Freddy Pizzázójában erre is utalhat Lillard késes idézetével – de hogy ebből mi mindent lehet kihámozni, azt már tényleg fejtsék meg az esztéták.

(Five Nights at Freddy’s – már a hazai mozikban!)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük