Elnöki rendeletben írta elő a mesterséges intelligencia átfogó szabályainak megteremtését Joe Biden

A mesterséges intelligencia felhasználási szabályainak kidolgozására utasította az amerikai kormányzat szerveit rendeletben Joe Biden amerikai elnök hétfőn.

A Fehér Ház közleménye szerint az elnöki rendelet célja, hogy az Egyesült Államok képes legyen vezető módon kihasználni a mesterséges intelligencia (MI) lehetőségeit, és ezzel egy időben a felhasználásból fakadó kockázatokat kezelni.

Az elnök többi között azt várja kormányától, hogy teremtse meg a szabványokat a MI biztonságára vonatkozóan. A kormányzati szerveknek kötelező lesz a legnagyobb teljesítményű MI rendszerek fejlesztői számára előírni, hogy a fejlesztésekkel kapcsolatban megosszák a kritikus információkat, valamint a biztonsági tesztjeik eredményeit – olvasható.

Az amerikai kormányzat különböző szerveinek – az elnöki rendelet alapján – többi között azt is biztosítaniuk kell a jövőben, hogy a használatba kerülő MI rendszerek védelmet biztosítanak a csalások és visszaélések ellen, valamint védjék a személyiségi jogokat.  

Az amerikai technológiai óriásvállalatok, amelyek a mesterséges intelligencia fejlesztésében élen járnak, a nyáron a Fehér Házzal történt egyeztetés után beleegyeztek abba, hogy a kormányzat szabályokat hozzon az új forradalmi technológia kockázatainak kezelésére.

Idén tavasszal Elon Musk, az X (korábban Twitter) közösségi médium tulajdonosa, több iparági szereplővel közösen nyílt levélben sürgette a MI fejlesztések felfüggesztését addig, amíg annak kockázataira nem sikerül megfelelő válaszokat találni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük