Gergely István, a BHSE ügyvezető elnöke úgy véli, Milák Kristófot illetően az a feladata, hogy benntartsa őt az úszósportban.

Gergely István, a BHSE ügyvezető elnöke úgy véli, Milák Kristófot illetően az a feladata, hogy benntartsa őt az úszósportban.

– Nekem mint olimpiai bajnoknak borzasztó azt végignézni, hogy van egy ilyen kivételes ember ilyen csodálatos tehetséggel megáldva, és nem veszi természetesnek azt, hogy csak a rengeteg vagy az azon túlmutató munka vezethet olyan sikerekhez, amelyekkel a tehetségét kamatoztatni tudja. Az én feladatom az, hogy benntartsam őt a sportágban, motiváljam őt az edzésekre, és segítsek neki megtalálni azt a Milák Kristófot, aki imád úszni, aki szeret versenyezni, és aki csak a győzelemben tud gondolkozni – nyilatkozott a klubvezető az M4 Sportnak.

A 2021-es tokiói olimpián 200 méter pillangón aranyérmes, 23 éves Milák június közepén jelentette be, hogy nem indul a júliusi fukuokai világbajnokságon. Akkor azt mondta, fizikálisan és mentálisan sincs olyan állapotban, hogy ott legyen a világ legjobbjai között. Az edzéseket szeptember elején kezdte újra. Bő két hete még úgy volt, a Duna Arénában, a múlt hétvégi vk-viadalon tér vissza, de később úgy döntött, hogy mégsem áll rajtkőre. Kiderült, hogy az edzésmunkája korántsem megfelelő, amit edzője, Virth Balázs, a szövetségi kapitány Sós Csaba és a szövetség elnöke, Wladár Sándor is szóvá tett.

Gergely István szerint a világcsúcstartó Miláknak egy baja van, nehezen veszi rá magát, hogy medencébe ugorjon.

– Neki egyetlen banális problémája van, az, hogy be kell menni a vízbe, és edzeni kell. Ezt kell vele megértetni, hogy márpedig az úszás, akármilyen tehetséges is ő, akármilyen adottságai is vannak, csak akkor megy eredményesen, ha beleteszi ezt a munkát – mondta, hozzátéve, hogy Miláknak nincs baja senkivel, nincs baja az úszással magával és a versenyzéssel sem, csak a beugrással.

Gergely István a korábbi, Milák motiváltságával kapcsolatos nyilatkozatára vonatkozó kérdésre úgy reagált, nem gondolja, hogy a motivációja az olimpia tekintetében megváltozott volna.

– Az, hogy ő esetleg mást gondol a felkészüléséről, vagy arról, hogy mennyi munkát kellene elvégeznie ahhoz, hogy eredményes tudjon lenni, vagy a saját elvárásainak meg tudjon felelni a párizsi olimpián vagy az azt megelőző versenyeken, ez már egy kérdés vagy vita témája lehet – ismerte el. A hogyan továbbot illetően úgy fogalmazott, arra igyekszik rávezetni Milákot, “hogy lássa azt a jövőképét, amitől eltávolodik jelen pillanatban, vagy azt, ami felé neki inkább mennie kéne”.

Úgy vélekedett, “meg kell érteni azt, hogy ha adott esetben abbahagyja a sportot, akkor abbahagyja”, de később úgy fogalmazott, “nem szeretném, hogy abbahagyja, és azt hiszem, hogy nem fogja abbahagyni”.

– Egy olimpiai bajnoknak egyrészt van bizonyítási kényszere ennyi idős korában, hogy esetleg még le tudja győzni önmagát, nem csak a világot – mondta az ügyvezető elnök, majd úgy folytatta, fontos, hogy “motiváció legyen azoknak a fiataloknak, akik a sportban, az úszásban gondolkodnak, képviselje a Magyar Úszó Szövetséget, a magyar államot és a Budapesti Honvédot is.

– A Budapesti Honvéd nem fog olyan szankciót alkalmazni, amely esetleg hátráltatná az ő munkáját, nem ez a mi feladatunk, hogy szankcionáljuk. Az őt szerető, benne bízó embereknek egyetlen dolguk van, hogy támogassák minden eszközzel, ami ahhoz vezethet, hogy vissza tudjon találni a pályára – szögezte le.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük