Esős napok elé nézünk.

Időjárási helyzet Európában:
    —————————-

Kontinensünk nagy részének időjárását ciklonok teszik változékonnyá, csupán köztes, rövid ideig fennálló anticiklonok képesek kialakulni. Éppen egy ilyen magasnyomású légköri képződmény nyúlik fel a Földközi-tenger irányából Közép-Európa fölé, és okoz nyugodtabb, csapadékszegényebb időt. Az anticiklont a többi irányból ciklonok veszik körbe.

A Kelet-európai-síkság felett járó légörvényből is jelentős csapadék hullik, de a mögötte érkező, jelenleg még csak a nyugati partvidéken járó ciklonok is kiadós esőzést okoznak.

A legtöbb esőt a trópusi jegyeket mutató, Spanyolország felett elhelyezkedő örvény okozta, az Ibériai-félsziget déli partjainál 70-80 mm körüli csapadékösszeget is mértek.

A Kárpát-medencére kezdetben még az anticiklon, ám kedden már egyre inkább a nyugat felől érkező hullámzó front lesz hatással.

    Várható időjárás az ország területén kedd éjfélig:
    ————————————————–

Éjszaka, miközben nyugat felől erősen megnövekszik a fátyolfelhőzet, főként az északkeleti, keleti országrészben réteges felhőzet képződik, illetve helyenként köd is kialakul.

Kedden az alacsonyszintű felhőzet az Északi-középhegység és Sopron térségében maradhat meg legtovább, másutt a látási viszonyok javulását követően szűrt napsütésre számíthatunk, majd nyugat felől mindenütt beborul az ég. Kedd késő délutánig, estig csak néhol fordulhat elő gyenge eső, szitálás, ezt követően viszont már egyre több helyen várható csapadék.

A délies szél időnként megélénkül, kedden helyenként meg is erősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 16 fok között alakul, de a hidegre érzékeny és szélcsendes részeken alacsonyabb értéket is mérhetünk.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden nagyrészt 19 és 25 fok között valószínű, de a tartósabban felhős tájakon ennél pár fokkal hűvösebb marad az idő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük