Orosz külügyi szóvivő: bűncselekmény a gázai kórházra mért csapás

– Oroszország bűncselekménynek és elembertelenítő cselekedetnek minősíti a Gázai övezetben lévő egyik kórházra mért csapást – jelentette ki Marija Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdán a Sputnik rádióban.

– Természetesen bűncselekménynek, elembertelenítő cselekedetnek minősítjük az ilyen bűncselekményt – mondta Zaharova.

Az orosz diplomata szerint Izraelnek be kell bizonyítania, hogy nem részese a gázai kórház elleni csapásnak.

– Nemcsak a médiában és a közösségi médiában kell kommentárokat közölniük, hanem tényekkel kellene szolgálniuk – tette hozzá.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője felszólította az Egyesült Államokat, hogy mutasson be olyan műholdfelvételeket, amelyek segíthetnek tisztázni a helyzetet és azonosítani a tragédiát okozó elkövetőt.

A szóvivő szerint a közel-keleti helyzet drámaian alakul és szörnyűséges lendületet vesz.

– Nem magától fejlődik. (…) Mindezt Washingtonból és Londonból irányítják – állította Zaharova, hozzátéve, hogy a közel-keleti eszkaláció messze túlmutat a térségen, az áldozatok száma egyre nő és világméretű humanitárius katasztrófa fenyeget.

– A Gázai övezetben lévő kórház elleni szörnyű csapás nyilvánvalóan háborús bűncselekmény. És a végső felelősség azoké, akik cinikusan hasznot húznak a különböző országokban és kontinenseken zajló háborúkból. Akik átgondolatlanul hatalmas pénzeket osztogatnak fegyverre, feltöltve a hadiipari komplexumot. Akik hamisan hirdetik globális küldetésüket a demokratikus értékek védelmében. Az Amerikai Egyesült Államok – írta Telegram-csatornáján szerdán Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese.

A Gázai övezetben lévő Al-Ahli Baptista Kórházat kedden érte találat. A gázai egészségügyi minisztérium szerint több mint 500 ember vesztette életét, többségükben nők és gyermekek. A palesztinok és az izraeliek egymást hibáztatják a támadásért: a palesztin külügyminisztérium szerint a csapást izraeli repülőgépek hajtották végre, az izraeli hadsereg szerint pedig a kórházat egy, a palesztin Iszlám Dzsihád csoport által rosszul elindított rakéta találta el.

Forrás: MTI

Fotó: BBC NEWS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük