Londoni elemzők: megingatta a globális üzleti bizalmat Izrael és a Hamász háborúja

Londoni pénzügyi elemzők szerint már az előzetes és részleges mérőszámok is arra vallanak, hogy Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet háborúja miatt megrendült a globális üzleti bizalom.

Az egyik legtekintélyesebb londoni központú gazdasági-pénzügyi elemzőműhely, az Oxford Economics kedden ismertetett legújabb globális kockázati felmérése szerint a vizsgálatba bevont üzleti vállalkozások gyengébb világgazdasági növekedésre számítanak, mint az egy hónappal ezelőtti hasonló kutatás idején, és úgy érzékelik, hogy erősödtek a recessziós kockázatok.

A ház ismertetése szerint ezt mutatja, hogy az általa kidolgozott globális üzleti bizalmi mérőszám (Global Business Sentiment Index) a szeptemberi felmérésben kimutatott 98,0-ról októberben 97,6-re csökkent.

Ez a visszaesés jórészt felemésztette azt a növekedést, amelyet az index a globális bankszektort 2023 korábbi szakaszaiban megterhelő feszültségek enyhülése óta elért – áll az Oxford Economics kedden ismertetett előzetes tanulmányában.

A cég hangsúlyozza, hogy az új globális üzleti hangulatfelmérést október 11-én, vagyis néhány nappal a Hamász Izrael elleni terrortámadása után indította, és október végéig folytatja.

Az Oxford Economics szerint azonban az eddig beérkezett adatok első hulláma is azt jelzi, hogy a globális üzleti szektor hangulatára már hatással vannak a közel-keleti fejlemények.

A cég által kidolgozott globális üzleti bizalmi mérőszám a felmérések kvantitatív eredményéből levezetett mutató, amelynek 100-as szintje azt jelezné, hogy a globális üzleti szektor átlagolt várakozásai alapján a világgazdasági szintű hazai össztermék (GDP) tizenkét havi időtartamon belül eléri azt az értéket, amelyet az üzleti vállalkozások a koronavírus-járvány előtt az adott időszakra valószínűsítettek.

A legfrissebb felmérésből eredeztetett, kedden ismertetett 97,6-es hangulatindex arra vall, hogy érzékelhetően gyengül a globális üzleti szektor világgazdasági növekedési várakozása a következő tizenkét havi távlatra – hangsúlyozzák az Oxford Economics londoni elemzői.

A ház szerint az új vizsgálat kimutatta azt is, hogy az üzleti szereplők erősödő recessziós kockázatokat érzékelnek, bár a 2008-2009-es globális pénzügyi válsághoz mérhető gazdasági visszaesés megismétlődésének rizikóját a felmérésbe bevont vállalkozások továbbra is korlátozottnak tartják.

Az Oxford Economics grafikonos kimutatása szerint az egy hónappal ezelőtti felmérésben még nem érte el a 15 százalékot, most már azonban 20 százalékhoz közelít a világgazdasági recessziót valószínűsítő üzleti vállalkozások aránya.

A 2009-eshez hasonló mértékű globális visszaeséstől tartó válaszadók aránya is emelkedett, de továbbra sem éri el az 5 százalékot.

Az októberi felmérés eddigi adatai szerint a globális üzleti szektor a geopolitikai feszültségeket tartja a világgazdaságot terhelő legnagyobb kockázati tényezőnek.

Az Oxford Economics ismertetése szerint az előzetes eredmények alapján a válaszadók egyharmada tekinti a közel-keleti történéseket nagyon jelentős rövidtávú világgazdasági kockázatnak, de ennél is nagyobb nyugtalanság forrása a globális üzleti szektoron belül a kínai-tajvani viszony további alakulása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük