Hamarosan bemutatják Leonardo DiCaprio legújabb filmjét.

Lassan úgy tűnhet, Martin Scorsese az utóbbi időben nem szeret röviden mesélni, mert előző filmje, Az ír 3 óra 29 percesre sikeredett, az új nagy opusz, a Megfojtott virágok pedig alig rövidebb ennél, 3 óra 26 perces. Szemrehányóan meg is kérdezték az Oscar-díjas rendezőt, nem gondolja-e, hogy ilyen hosszú filmekkel túl nagy próbatétel elé állítja a közönséget.

„Nyilván lesz, aki ezt felhánytorgatja, de könyörgöm, sokan öt órán keresztül is elücsörögnek a tévé előtt – mondta Scorsese a Hindustan Timesnak adott interjújában. – Azt is rengetegen kibírják, ha egy színházi előadás három és fél órás. Ilyenkor színészek vannak a színpadon, nem lehet föl és alá császkálni. Adjuk meg a mozinak is ugyanezt a tiszteletet.”

Scorsese nem először beszél a mozit megillető tiszteletről, mert megrémíti az általa franchise-kultúrának nevezett jelenség, amikor ugyanarra a kaptafára húznak fel számos filmet, szerinte tartalom nélkül – ilyenek például a képregényekből szakmányban készített szuperhősös mozik. Úgy gondolja, az egyre nagyobb léptéket öltő folyamat ellen a filmkészítőknek tudatosan kell fellépniük. „A közönség mostanra már annak a képzetnek a hatása alá került, hogy az a mozi, amit a popcorn mellett eléje öntenek, ezért nekünk, filmeseknek vissza kell vágnunk – magyarázta a rendező a GQ magazinnak. – Itt vannak erre a Safdie-fivérek és Christopher Nolan. Velük és a hozzájuk hasonlókkal kell visszavágni minden irányból.”

Scorsese a szuperhősök támadása ellenére bizonyos mértékben optimista, például a Barbenheimer-jelenségben látja az új kor nyitányát. A teljesen különböző témájú Oppenheimert és a Barbie-t idén nyáron ugyanakkor mutatták be a mozik, és mindkettő óriási siker lett, a két produkció hatása egymást erősítette. „Utálom ezt a szót, de ez volt a tökéletes vihar – szögezi le Scorsese. – A legjobbkor jött. Az emberek fogták magukat, és hajlandók voltak elmenni a moziba, ez csodálatos dolog, reményt ad.”

Megfojtott virágok megtörtént esetet dolgoz fel: a múlt század húszas éveiben sorra gyilkolták meg Oklahomában az oszázs törzs tagjait, hogy megszerezzék olajkincset rejtő földjeiket. A film főszereplői Leonardo DiCaprioRobert De Niro és Lily Gladstone, a Rottentomatoes kritikai portálon 97 százalékon áll.

(Killers of the Flower Moon – hazai bemutató: 2003. október 19.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük