A Kanári-szigeteken a rendkívüli hőség miatt felfüggesztik az oktatást a hét hátralévő részére

A Kanári-szigeteken a szokatlan és rendkívüli hőség miatt felfüggesztik az oktatást a hét hátralévő részre – jelentette be a tartományi kormány oktatásért felelős tanácsosa kedden.

Poli Suárez elmondta: az elmúlt napokban több oktatási intézmény tanítási szünetet kért, mivel a helyzet fenntarthatatlanná vált, többen rosszul is lettek a hőségtől az iskolákban.

A szigeteken az oktatási intézmények többsége nem alkalmas arra, hogy megbirkózzon a tartós magas hőmérséklettel az osztálytermekben – tette hozzá.

Mint mondta, a döntéskor a kormány azt is figyelembe vette, hogy a spanyol meteorológiai szolgálat (Aemet) a hőmérséklet további növekedésére figyelmeztetett a következő napokban, és felhívta a figyelmet az erdőtüzek kialakulásának kockázatára is.

A tanácsos kitért arra, hogy a hasonló helyzetekre protokoll kidolgozását kezdik meg, ugyanis fel kell készülni a jövőben gyakoribbá váló hasonló epizódokra.

A Kanári-szigetekre kedden adta ki, majdnem a legmagasabb, sárga színű hőségriasztást az Aemet, 35 Celsius-fokos maximális hőmérséklettel.

Az Atlanti-óceánban fekvő szigetcsoporton az évnek ebben a szakában szokatlannak számít az ilyen mértékű forróság. Spanyolország egész területén melegebb van az ilyenkor szokásosnál.

A hőség miatt továbbra sem tudták megfékezni Tenerife szigetén a múlt hét csütörtökön fellángolt erdőtüzet, amelynek következtében háromezer embernek el kellett hagyni otthonát.Ugyanezen a területen még augusztusban volt a sziget történetének egyik legnagyobb erdőtüze. Akkor 14 ezer hektárnyi fenyőerdő és bozót vált a lángok martalékává, és 12 ezer lakost evakuáltak néhány hét alatt. Bár a futótüzet sikerült megfékezni, nem tudták teljesen eloltani, és kisebb tüzek utána is rendszeresen keletkeztek a hosszú szárazság és a hőség miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük