Humanitárius katasztrófa fenyeget: Több mint 100 ezren menekültek el Hegyi-Karabahból

Az elmúlt hetekben ismét kiújuló és hirtelen fokozódó súlyos humanitárius krízis miatt több mint 100.000 örmény menekült el Hegyi-Karabahból Örményországba. A civil és polgári halálos áldozatokat is követelő összetűzések, illetve a menekülési útvonal lezárásától való félelem miatt a menekülő tömeg szinte mindenét hátra hagyva indult útnak. A fegyveres incidens okozta sokk és az üldöztetéstől való félelem miatt mentálisan és fizikailag is kimerülve, csupán néhány csomaggal érkeztek meg anyaországukba a menekültek.Az Ökumenikus Segélyszervezet a helyi egyházi hátterű örmény partnerszervezetével együttműködésben azonnali segítséget kíván nyújtani a Gegharkunik, Ararat illetve Kotayk régiókba érkezett családoknak. Az élelmiszert és egészségügyi eszközöket, illetve egyéb, a mindennapi élethez szükséges felszereléseket tartalmazó csomagok átadása mellett, a kiszolgáltatott helyzetben legnagyobb rugalmasságot nyújtó készpénztámogatást is terveznek mintegy 1000 menekült számára.

A Segélyszervezet felhívja adományozóit, hogy amennyiben csatlakozni kívánnak az összefogáshoz, úgy a www.segelyszervezet.hu oldalon bankkártyával, vagy “Örmény menekültek” megjelöléssel a 11705008-20464565-ös számlaszámra utalással fejezzék ki szolidaritásukat a menekültekkel.

Tekintettel arra, hogy zömében keresztény közösségekről van szó, a Magyarországi Evangélikus Egyház csatlakozott a Segélyszervezet szolidaritási akciójához, hogy együtt gondoljunk az örmény testvérek szenvedésére, fejezzük ki együttérzésünket, és közösen próbáljunk enyhíteni szenvedéseiken.

Mint ismeretes, az Ökumenikus Segélyszervezet a 2020-as krízis idején is hajtott végre örmény menekülteket segítő humanitárius segélyprogramot. Akkor a Hungary Helps Ügynökség által biztosított 10 millió forintból 330 menekült családot támogatott alapvető létszükségleteket biztosító adománnyal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük