Marco Rossi és Cosimo Inguscio magyar állampolgársági esküt tett

Magyar állampolgársági esküt tett Marco Rossi, a magyar válogatott olasz szövetségi kapitánya és Cosimo Inguscio másodedző kedden Budapesten, Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében.

Marco Rossi és Cosimo Inguscio magyar állampolgársági esküt tett
Budapest, 2023. október 3. Marco Rossi, a magyar válogatott olasz szövetségi kapitánya (b3) és Cosimo Inguscio, a csapat másodedzõje (b2) Novák Katalin államfõ (j3), Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j2), Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke (b) és Pokorni Zoltán, XII. kerületi fideszes polgármester (j) társaságában, mielõtt magyar állampolgársági esküt tettek Budapesten 2023. október 3-án. MTI/Illyés Tibor

Az eskü szövegét Pokorni Zoltán, XII. kerületi fideszes polgármester olvasta fel.

A magyar emberek már régóta szívükbe zárták önöket – mondta a két sportembert köszöntő beszédében Novák Katalin, hozzátéve: “a mai nappal a magyar emberek és önök hivatalosan is igent mondtak egymásra.”

Budapest, 2023. október 3. Novák Katalin államfõ gratulál Marco Rossinak, a magyar válogatott olasz szövetségi kapitányának, aki magyar állampolgársági esküt tett Budapesten 2023. október 3-án. MTI/Illyés Tibor

Önök egy kölcsönös, szabad döntés eredményeképpen veszik fel a magyar állampolgárságot – hangsúlyozta a köztársasági elnök, hozzátéve: az, hogy a magyar nemzeti válogatottat magyar állampolgárok fogják vezetni, “mindannyiunknak sokat jelent”.

Megköszönte, hogy a magyarok mellett tették le a voksukat, s ami eddig csak a munkahelyet jelentette számukra, ma már a “második hazájukat” is.     A mi feladatunk az, hogy olyan ország legyen Magyarország, amelyre önök második hazájukként is büszkék lehetnek. Mi pedig azt várjuk önöktől, hogy büszkék lehessünk a magyar válogatottra – mutatott rá Novák Katalin.     Harminc év elteltével, manapság ismét büszkeséggel tekinthetünk a magyar válogatottra, és örülhetünk annak is, hogy a fiatalok, kamaszok is lelkesednek a magyar sportolókért, ami sokat jelent a mai világban. Ma már a 4:0 az egykori 6:3 – hangsúlyozta Novák Katalin.

Budapest, 2023. október 3. Novák Katalin államfõ gratulál Cosimo Ingusciónak, a magyar válogatott olasz másodedzõjének, aki magyar állampolgársági esküt tett Budapesten 2023. október 3-án. MTI/Illyés Tibor

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke kiemelte, hogy Magyarországon és az egész világban nagy szerepe van a futballnak. Mint mondta, Marco Rossi és Cosimo Inguscio különböző karakter, más a mentalitásuk, de mindketten kiváló szakemberek, keményen dolgoznak.     Felidézte, hogy az 1920-as években sok magyar edző ment Olaszországba dolgozni, s az olasz csapatokkal igen jó eredményeket értek el. Csányi Sándor azt kérte, hogy Marco Rossi és Cosimo Inguscio rója le ezt az adósságot, és tegye világbajnokká a magyar futballválogatottat is.

“Ez egy nagyon különleges dolog, ami nem történik meg mindennap az emberrel. Számunkra ez egy nagyon emlékezetes dátum lesz, szeretném megköszönni a magyar embereknek és természetesen a Magyar Labdarúgó-szövetségnek, hogy támogatták ezt a döntést. Köszönöm a magyar kormánynak is, köszönöm Magyarországnak” – mondta az M4 Sportnak az 59 éves szakember, majd hozzátette már régóta második otthonaként tekint Magyarországra.  

Budapest, 2023. október 3. Pokorni Zoltán, XII. kerületi fideszes polgármester felolvassa az eskü szövegét (j), amikor magyar állampolgársági esküt tett Marco Rossi, a magyar válogatott olasz szövetségi kapitánya (k) és Cosimo Inguscio másodedzõ (b) Budapesten 2023. október 3-án. MTI/Illyés Tibor

“Azt hiszem, azt nem is kell mondanom, hogy mennyire szeretjük a magyarokat és Magyarországot mindketten, így nagyon bízunk benne, hogy minél több örömöt tudunk még okozni a magyar embereknek” – idézte Ingusciót az MLSZ honlapja.     A rendezvényen részt vett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is.

Fotó: MTI / Illyés Tibor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük