A vártnál jobban mérséklődött az infláció szeptemberben az euróövezetben

Szeptemberben a vártnál jobban mérséklődött az éves infláció az euróövezetben – közölte nem végleges adatként az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken.

Az euróövezetben az augusztusi 5,2 százalékról 4,3 százalékra, 2021 októbere óta a legalacsonyabbra csökkent az éves infláció szeptemberben. Szakértői várakozások átlagában 4,5 százalék szerepelt.  

Az energiaárak csökkenése szeptemberben 4,7 százalékra gyorsult az augusztusi 3,3 százalék esés után.

A legnagyobb mértékben az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek ára emelkedett szeptemberben, 8,8 százalékkal, ami lassulás az augusztusi 9,7 százalékos növekedést követően. A szolgáltatások ára is lassuló ütemben, 4,7 százalékkal emelkedett az augusztusban regisztrált 5,5 százalék után.

Az előző havihoz képest szeptemberben 0,3 százalékkal nőttek az árak az euróövezetben, augusztusban 0,5 százalékos emelkedést jegyeztek fel.

Az energia, élelmiszer, alkohol és dohánytermékek árai nélkül számított éves maginfláció a várt 4,8 százalék helyett 4,3 százalékra, 2022 augusztusa óta a legalacsonyabbra mérséklődött az augusztusi 5,3 százalékról.

A havi maginfláció  0,2 százalékra mérséklődött az augusztusi 0,3 százalékról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük