A magyar kormány gratulál a barlangi mentőszolgálat munkájához.

A kormány gratulál ahhoz, hogy a Magyar Barlangi Mentőszolgálat egy világraszóló bravúrt hajtott végre, és ebben kormányzati szervek is segítettek – mondta a kormányszóvivő szerdán Budapesten.

Szentkirályi Alexandra a kormányinfón emlékeztetett: szeptember 2-án érkezett egy megkeresés a barlangi mentőszolgálathoz, hogy Törökország déli részén, több mint ezerméteres mélységben egy tapasztalt amerikai barlangász bajba került. “Nagyon sok mindent elmond a Magyar Barlangi Mentőszolgálat felkészültségéről, hozzáállásáról”, hogy az európai barlangi mentők szervezete, amelynek a koordinálásával a mentőakció megkezdődött, őket találta “a leggyorsabban mobilizálható olyan egészségügyi csapatnak, amely képes ilyen extrém mélységbe nemcsak eljutni, hanem ott dolgozni is” – fogalmazott.

Közölte: nagyon összetett helyzetről volt szó, hiszen több mint ezer méteres mélységben kellett felállítani egy ellátópontot, ahol intenzív terápiás ellátást kellett adni a sérültnek. “Ezzel a teljesítménnyel a valaha történt legnagyobb mélységből végrehajtott és az egyik legbonyolultabb barlangi mentés tudott megvalósulni” – jelentette ki.

Szentkirályi Alexandra kiemelte: a kormányzati szervek, háttérintézmények is mindenben igyekeztek segíteni a magyar mentők munkáját. A Honvédelmi Minisztérium a lehető legrövidebb időn belül biztosította a kiutazás megszervezését és a hazajutásukat is szervezi, a Külgazdasági és Külügyminisztérium pedig 2,5 millió forintos forrást biztosított a mentőakcióra – mondta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük