Ismét megdőlt a melegrekord Franciaországban.

Franciaországban ismét megdőlt a melegrekord, miután szokatlan hőség sújtja az ország jelentős részét: hétfőn a középnyugati területen 39 Celsius-fokot mértek, és a francia meteorológiai szolgálat (MF) a középső és a délnyugati régiókban kedden is 35-36 Celsius-fokos rekordhőmérsékleteket jelez előre.

A MF szerint az átlaghőmérséklet hétfőn elérte a 25,1 Celsius-fokot, amire még soha nem volt példa szeptemberben Franciaországban. A legutóbbi szeptemberi melegrekordot 1949. szeptember 4-én regisztrálták 24,7 Celsius-fokkal.

Az Atlanti-óceán partján található Brestben hétfőn mérték idén a legmagasabb hőmérsékletet, 30,6 Celsius-fokot, míg Párizsban 31,5 Celsius-fok volt. A francia fővárosban az egymást követő negyedik napon emelkedik 30 Celsius-fok fölé a hőmérő higanyszála, kedd délutánra 34 Celsius-fokot jelez előre a MF.

Szeptemberi melegrekordok dőltek meg hétfőn a középnyugati Poitiers-ban (37 Celsius-fok), a délnyugati Aix-en-Provence-ban (35,1 Celsius-fok) és az ország középső részén található Bourges-ban is (36 Celsius-fok), míg a középnyugati Montmorillon településen 38,8 Celsius-fok az új rekord.

Kedd délután egész Franciaország területén 30-34 Celsius-fok várható, és enyhülésre csak vasárnaptól számítanak a meteorológusok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük