Fontos a megfelelő alváskultúra kialakítása.

Az átlagos testmagassággal élő emberek el sem tudják képzelni, hogy magasabb társaik mennyi plusz nehézséggel küzdenek pusztán a testi adottságaik miatt. Ugyanis nagyon kevés gyártó gondol rájuk, legyen szó akár lábbeliről, akár egy ágyról és a hozzá tartozó matracról. Perge László, az egyedi méretű matracokat is kínáló Serabed Store tulajdonosa és szakértője elárulja miért fontos a pihentető alvás, és miként válasszunk olyan matracot, ami maximálisan elősegíti, hogy reggelente kipihenten, energikusan kezdhessük az újabb napot.

Az alvás a test és az elme regenerációjának eszköze, amely létfontosságú az egészséges életmódhoz és a jólléthez. Amikor alszunk, az agyunk és a testünk különféle folyamatokat végez el, amelyek nélkülözhetetlenek a test működéséhez és a megfelelő teljesítményhez.

„Az alvás minőségét nagymértékben befolyásolja a matracunk minősége, illetve az, hogy hossza a testmagasságunknak megfelelő legyen. Ragaszkodjuk ahhoz, hogy éjszakai alvásunk kielégítő legyen, hiszen az segít fenntartani a memóriát, a tanulási képességet, a döntéshozatali képességet, de hozzájárul az érzelmi egyensúly megőrzéséhez is. Különösen igaz ez a magas emberekre, akik közül sokan már megszokták, hogy semelyik ágy nem elég hosszú nekik, és reggel fáradtan, fájdalmakkal ébrednek”, avatott be Perge László, a Serabed Store szakértője.

Mindezeken túl azt is elárulta, hogy az alvás az immunrendszer egyik legfontosabb szabályozója. Amikor alszunk, a testünk képes megerősíteni az immunrendszer védekező mechanizmusait, így növelve az ellenállóképességet a betegségekkel szemben. Az izmok és szövetek építése, a sejtek helyreállítása és a szervezet energiaellátásának újratöltése is az alvás ideje alatt történik, csakúgy, mint a megfelelő anyagcsere biztosítása.Ne lógjon le a lábunk a matracról!

Az alvás közbeni megfelelő testhelyzet olyan tényező, amely sokkal fontosabb, mint ahogy gondolnánk. Ha nem fordítunk erre kellő figyelmet, a helytelen alvási pozíció hosszú távon károsíthatja az izmokat, az ízületeket és az idegrendszert. Fokozódhatnak a meglévő problémák, például az alvászavarok és az állandó fájdalmak.

„A legtöbb alvásszakértő a háton fekvést javasolja, mert az a testünknek és a nyakunknak ideális helyzetet biztosít, és nem fejt ki nyomást a gerincoszlopunkra. Emellett segít elkerülni az arc- és bőrproblémákat, amelyek előfordulhatnak, ha az arcunkat az párnába dörzsöljük”, ismertette Perge László.

Az egyik leggyakrabban előforduló testhelyzet az oldalra fekvés. Ha valaki nem tudja a lábát kinyújtani a fekhelyén, vagy az ágy túl kicsi ahhoz, hogy a lábak kényelmesen elférjenek, előfordulhat, hogy az egyik lábunk összenyomódik a másikkal. Ez hosszú távon csökkentheti a vérkeringést, ami károsíthatja az izmokat és az idegeket.

„Sok 190 cm-nél magasabb ember az ágy pereménél alszik, és lába a levegőben lóg. Ez az elhelyezkedés akadályozhatja a vérkeringést, és hosszú távon az alvás minőségét ronthatja. Az éjszakai ébredések gyakorisága is megnövekedhet, ami által az alvás felületes és zavaros lehet”, tette hozzá a szakember.

Hogyan válasszunk matracot?

A matrac magja nyújtja a fő támaszt, és az emberi test természetes görbéivel egyeznie kell. Olyan matracot keressünk, amely egyensúlyt teremt a tartás és a kényelem között. A keménység szintjének megfelelőnek kell lennie az alvási pozíciónkhoz és testsúlyunkhoz, hosszának pedig illeszkednie kell a magasságunkhoz.

A matracban használt anyagok jelentős hatással vannak a kényelemre és a tartósságra. Memóriahab, latex, rugós és hibrid matracok közül választhatunk. Minden anyagnak megvannak az előnyei és hátrányai a különböző igényekhez és preferenciákhoz igazodva.

„Egy jó matrac egyenletesen osztja el a testsúlyt, enyhítve a nyomást a vállakon, csípőn és térdeken. Az optimális alvási hőmérséklet fenntartása is elengedhetetlen a pihentető éjszakáért. Olyan matracokat keressünk, amelyek hűtőtechnológiával vagy lélegző anyagokkal rendelkeznek, amelyek elvezetik a hőt”, sorolta a szempontokat a Serabed Store szakértője.

A profi sporthoz elengedhetetlen a pihentető alvás

Juhász Péter, sportoló arról mesél, hogy az ágy méretét jóval könnyebb volt kiválasztani, mint a megfelelő matracot. Elmondta, hogy míg egy normál 200 cm-es ágyon kényelmesen elfér, a matrac már lényegesen nagyobb kihívást jelent.

„A sportolói pályafutásom során nagyon sok helyen megszálltam már, de sajnos rendszeresen tapasztaltam azt, hogy a hotelszobák matracai nagyon puhák, ezáltal nem tudnak szükséges minőségű alvást biztosítani. A testmagassággom miatt, ami 195 cm, sokszor előfordult, hogy az ágyról lelógott a lábam. De talán még ennél is rosszabb, amikor még lelógatni sem tudom a lábam az ágyról. Ilyen éjszakákon iszonyatosan sokat romlik az alvás minősége, illetve nekem személy szerint reggelre rendszerint derékfájdalmat is okozott, ami egy versenynap reggelén nem a legjobb érzés. Azt gondolom, hogy megfelelő pihenés, illetve regeneráció nélkül, nem beszélhetünk profi sportról. Az alvás mennyisége és minősége teszi hozzá a legtöbbet a teljesítményhez. Amíg egy héten 4-5 edzéssel 8-10 órát töltök a teljesítményem növelésére, a pihenő órák száma jóval több, legalább 40-45 óra”, hangsúlyozta Juhász Péter.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük