Horvátország és Ausztria a legnépszerűbb úti cél.

A legtöbb magyar Ausztriába utazik, nyáron pedig Horvátország a kiemelkedő úticél a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) a mobilszolgáltatók forgalmi adatai alapján tett vizsgálata szerint.

Az NMHH az MTI-nek küldött hétfői közleményében azt írta, egy EU-s rendeletnek köszönhetően más európai uniós országok területéről is itthoni tarifával hívhatók az ismerősök. Így már külföldön nyaralva is bátran lehet telefonálni vagy használni a mobilinternetet. A mobil ilyenkor roamingol – barangol -, azaz egy idegen szolgáltató hálózatára csatlakozik. Az NMHH a mobilszolgáltatók forgalmi adatait elemezve arra a következtetésre jutott, hogy a legtöbben Ausztriába utaznak, de nyáron Horvátország a kiemelkedő úticél.

Több (Covidot megelőző és azt követő) év adatai alapján az NMHH szakemberei azt a megállapítást tették, hogy a roamingforgalmat bonyolító SIM-kártyák aránya nyáron jelentősen meghaladja az éves átlagos forgalmat, amivel párhuzamosan a hazai hang- és adatforgalom némileg visszaesik. Ez a 38 százalékos szezonális külföldi növekmény nevezhető “nyaralási többletnek”. Ezek a mobilok – nagy valószínűséggel – nyaraló “gazdájukat” kísérték el a külföldi útra – írták.

A közlemény szerint a nyaraló mobilok vizsgálata során érdemes szem előtt tartani, hogy egy SIM-kártya a fő úticélon túl a köztes országok hálózatára is rácsatlakozhat. Ezen felül előfordulhat nem szándékolt roaming is, amikor valaki véletlenül kapcsolódik külföldi hálózathoz még a határon belül. Talán ezen tényezők is közrejátszanak abban, hogy az országok roaming szerinti toplistáján az első három helyezett mindegyike szomszédos állam. Mindazonáltal a szomszédos országok közelségük miatt amúgy is népszerű üdülési célok lehetnek – jegyezték meg.

Közölték: mind nyáron, mind éves átlagban Ausztria a legnépszerűbb ország, ahol nyaranta a magyar SIM-kártyák 8,5 százalékával telefonáltak vagy interneteztek. A nyári többlet Ausztria esetén nem jelentős (17 százalék). A látogatók egész évben tapasztalt magas száma a (téli sportokat is kínáló) turisztikai kínálat mellett a bevásárlóturizmusnak, az ott munkát vállalóknak, illetve a távolabbi nyugati országokba utazók jelentős számának is köszönhető.

A második helyen álló Horvátország viszont már a roaming adatok alapján is tipikus üdülési cél. Nyáron a SIM-ek 6,2 százaléka forgalmazott horvát mobilhálózaton. A nyári többlet pedig kiugróan magas, 138 százalékos volt az éves átlaghoz képest. A rangsor harmadik helyén a szintén szomszédos Szlovákia áll 5,1 százalékkal, Ausztriához hasonló, mérsékelt nyári emelkedéssel.

A nyári többlet alapján az utak számosságában is elöl járó Horvátországon túl olyan államok is kiemelkednek, ahol csupán nyáron ugrik meg az amúgy igen alacsony éves átlagos forgalom. Eszerint Görögország áll az élen (182 százalékos nyári többlettel), melyet Horvátország, Bulgária, Ciprus, Szlovénia és Olaszország követnek. Így a mobilhasználati szokásokból egyértelműen látszik, hogy nyáron az emberek a déli tengerpartokra vágynak – közölték.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük