Mérséklődött az ingatlanárak emelkedésének üteme.

Az összes ingatlantípusnál magasabb az idei átlagár a tavalyinál, de a vármegyei jogú városokban az emelkedés üteme mérséklődött – közölte országos mérése alapján az Otthon Centrum (OC) hétfőn az MTI-vel.

A közlemény idézte Soóki-Tóth Gábort, az OC elemzési vezetőjét, aki elmondta, hogy a 25 vármegyei jogú városban az idei év első hat hónapjában átlagosan 554 ezer forint volt egy használt téglalakás négyzetmétere, ami a tavalyi átlaghoz képest 5,7 százalékkal magasabb. A panellakások 507 ezer forintos fajlagos ára is 8,1 százalékkal emelkedett, míg a használt házaknál 441 ezer forintos négyzetméterár az átlag érték, ami 16,8 százalékkal magasabb a 2022-es év átlagáránál.

A használt téglalakásoknál a legdrágább város Debrecen, átlagosan 768 ezer forintos négyzetméterárral. Kissé lemaradva Székesfehérvár (651 ezer forint) majd Győr (645 ezer forint) következik. A legtöbb városban a fajlagos átlagár a 400-550 ezer forint közötti sávban mozog, a legolcsóbban Nagykanizsán – 400 ezer forintos átlagértékkel – lehet lakáshoz jutni.

A panellakásoknál szintén Debrecen áll az élen 661 ezer forintos átlagos fajlagos árral a vármegyei jogú városok között. A sorrendben Veszprém (611 ezer forint), majd Székesfehérvár (582 ezer forint), és Győr (553 ezer forint) követi a hajdúsági megyeszékhelyt. A többi városban 360-500 ezer forint között mozog a négyzetméterár, a legalacsonyabb átlagár a szolnoki.

A családi házak négyzetméterének átlagára a megyei jogú városokban 442 ezer forint. Ebben a szegmensben 700 ezer forintos átlagértékkel Sopron az első, amit Debrecen (561 ezer forint) és Győr (492 ezer forint) követ.

A 2000-ben alapított Otthon Centrum csaknem 190 irodával és teljes országos lefedettséggel rendelkezik. Az ingatlanközvetítő hálózat a Biggeorge Holding része, amelynek tagjai többek között az ingatlanfejlesztés, ingatlan alapkezelés és az ingatlanfinanszírozás területén tevékenykednek. Tavaly az OC többségi tulajdont szerzett az ingatlan – és hitelközvetítéssel foglalkozó Open House, valamint a lengyel Freedom Cégcsoportban.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük