Ittas vezetés.

Érdekes cikket közölt a police.hu, a Zsaru Magazinból, amely szerint több törvénymódosítás is érvénybe lépett Bulgáriában, melyek az ittas, illetve a kábítószeres befolyásoltság alatti vezetést büntetik. A maximális börtönbüntetést pedig húsz évre emelték.

Legalább öt év szabadságvesztés jár annak a sofőrnek, aki kábítószer- vagy alkoholfogyasztás után okoz halálos kimenetelű balesetet, illetve nincs jogosítványa. Szintén ugyanekkora büntetésre számíthat az, aki elhagyja a baleset helyszínét vagy gyalogátkelőhelyen okoz balesetet.

Ezeknél a bűncselekményeknél a bíróság nem hozhat felfüggesztett ítéletet, és lefoglalhatja a járművet, amennyiben az a sofőr tulajdonában van. Az autót akkor is elkobozzák, ha valaki többször alkoholos és/vagy kábítószeres befolyásoltság alatt vezetett.

A halálos kimenetelű baleseteknél 3–8 év börtönbüntetést szabhat ki a bíróság, különösen súlyos esetekben pedig 10–20 év közötti szabadságvesztésre számíthat az elkövető.

Amennyiben egy sofőr a rendőri ellenőrzés során nem hajlandó megfújni az alkoholszondát, illetve nem engedi elvégezni a drogtesztet, akkor akár 6 év börtönbüntetésre és 1000 eurós bírságra számíthat.

Forrás: police.hu / Zsaru / M. GY.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük