Ilyen időjárás várható.

Időjárási helyzet Európában
    —————————

Az időjárási frontok kontinensünk északi részén vonulnak, ezek nyomán nagy területen van felhős, borongós, esős idő. A tartós eső mellett főleg a Dániától az Alpokig húzódó hidegfront előterében zivatarok is kialakulnak. A Kelet-európai-síkság felett is húzódik egy frontrendszer, amely a Jeges-tengertől a Kaszpi-tengerig hullámzik, és több helyen produkál jelentős, 30-70 mm közötti csapadékmennyiséget. A front két oldalán nagyon éles a hőmérséklet-különbség: a keleti, meleg oldalán 30, 37 fok is előfordul, a nyugati részén, ahova beáramlott a hideg légtömeg, és többfelé az eső is esik, csak 20 fok körüli maximum-hőmérsékletet mérnek. Dél-Európában magasnyomás helyezkedik el, ami napos, száraz időt okoz. Az elmúlt időszak hőhulláma kissé mérséklődött ott, de Spanyolországban továbbra is előfordul 40-41 fok, és több helyről jelentenek 35 feletti értékeket a mediterrán térségből.

Hétfő estig a Kárpát-medencén egy hidegfront halad keresztül, mögötte kissé szárazabb légtömeg érkezik, de jelentős hőmérséklet-csökkenést nem okoz.

    Várható időjárás hétfő éjfélig
    ——————————

Nyugat felől egyre nagyobb területen csökken a felhőzet, de keleten még több helyen várható eső, zápor, helyenként zivatar. A Dunántúlon és a középső megyékben kevesebb helyen lehet zápor, zivatar. Késő estére csökken a felhőzet, megszűnik a csapadéktevékenység, és a legtöbb helyen derült vagy fátyolfelhős lesz az ég. Főként az északi völgyekben köd képződhet.

Hétfőn többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható többórás napsütéssel, és elsősorban az északkeleti, keleti tájakon fordulhat elő helyenként zápor, zivatar. Az északnyugati, nyugati szelet a Dunántúlon vasárnap élénk, hétfőn erős lökések kísérhetik, emellett zivatarok környezetében lehetnek erős, viharos széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12, 19 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 26, 31 fok között valószínű.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük