Befejeződött az aratás.

Befejeződött az őszi árpa aratása – tudatta az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.

Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt lelassultak a betakarítási munkálatok, ugyanakkor továbbra is fennakadás nélkül tart a nyári aratás a földeken – közölte Nagy István agrárminiszter.

A közlemény szerint a tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a nyári hónapokban 1,8 millió hektáron tartanak az aratási munkálatok, az őszi vetésterületek nagysága ugyanis a jelenlegi gazdálkodási évben átlag feletti.

Az aratás kezdetekor a kalászosok és a repce is kedvező állapotban voltak. Ezen növények esetén a termés országos mennyisége és átlaghozama elmaradt az előzetes várakozásokhoz képest, ugyanakkor jobb a tavalyi történelmi aszályos évnél – fűzte hozzá Nagy István.

Hozzátette, az őszi árpa aratása befejeződött, 2 193 710 tonna terméssel 397 875 hektáron. Az országos termésátlag 5,5 tonna hektáronként, ez elmarad a várakozásoktól.

Az őszi búza termőterülete jelentősen növekedett idén a tavalyi évhez képest. E növény esetében is a végéhez közelednek a munkálatok, 86 százalékos készültségnél 5,5 tonna hektáronkénti termésátlag várható.

Az őszi káposztarepce betakarítása is a végénél jár. A tavalyi évnél 50 ezer hektárral kevesebb, 189 000 hektár a vetésterülete. Ugyanakkor jó termésátlag ígérkezik, az össztermés 614 000 tonna körül alakulhat – részletezte a miniszter a közleményben.

Nagy István kitért arra is, hogy a szalma betakarítást és tarlóhántást folyamatosan végzik, ahogy az időjárás engedi. Az esőzések miatt kedvező nedvességállapotba került a talaj felső része így felgyorsult a tarlóhántás, valamint a másodvetési munkák is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük