Bradley Cooper filmjét is bemutatják Velencében.

Az augusztus 30-án kezdődő 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál szervezői kedden bejelentették a fesztivál hivatalos programját, amelyben Reisz Gábor új filmje is szerepel, a seregszemle Biennale College Cinema szekciójában pedig Vermes Dorka első nagyjátékfilmje, az Árni lesz látható.

Műsorra tűzik számos amerikai rendező, köztük David Fincher, Sofia Coppola, Ava DuVernay, Michael Mann, Bradley Cooper és Wes Anderson új filmjét, de erős válogatás látható majd Európából, Latin-Amerikából és Ázsiából is – számolt be róla kedden a Variety.com hollywoodi hírportál.

Reisz Gábor Magyarázat mindenre című, harmadik nagyjátékfilmjének világpremierjére az A kategóriás fesztivál hivatalos válogatásában, az Orizzonti (Horizontok) elnevezésű szekcióban kerül sor, amelyben olyan filmek kapnak helyet, amelyek esztétikájukban és kifejezésmódjukban a legújabb filmes trendeket képviselik. A film főbb szerepeiben Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Sodró Eliza, Kizlinger Lilla és Urbanovits Krisztina láthatók. A forgatókönyvet Reisz Gábor és Schulze Éva írta, a producer Berkes Júlia. Az operatőr Becsey Kristóf, a vágó Gorácz Vanda és Reisz Gábor. A film a Proton Cinema és az MPhilms gyártásában készült az AVF – Szlovák Audiovizuális Alap támogatásával.

A seregszemle Biennale College Cinema szekciójában lesz látható Vermes Dorka első nagyjátékfilmje, az Árni, amely egy vándoscirkusz mindeneséről szól – tájékoztatta az MTI-t a film kommunikációjával megbízott ügynökség. Mint írták, a produkció a Velencei Biennálé támogatásával készült, fejlesztésére a Biennale College Cinema programban került sor. A filmtervet tavaly választották ki több száz jelentkező közül, és két másik nemzetközi projekt mellett ez a magyar terv nyert gyártási támogatást.

A film címszerepét Turi Péter, a Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatója alakítja,  a további szerepekben Spolarics Andrea, Gyöngyösi Zoltán, Koppány Zoltán, Kovács Botond, Gellért Dorottya és Pálya Pompónia látható. A film forgatókönyvét a rendező mellett Dobány Péter és Al-Farman Petra jegyzik. A film operatőre Lehr-Juhász Péter vágója Kántor Dávid, producere Zachar Balázs, executive producere Petrányi Viktória, kreatív producere Tarr Béla. Az alkotás szintén a Proton Cinema gyártásában készült.

Alberto Barbera, a fesztivál művészeti igazgatója a keddi sajtótájékoztatón felidézte, hogy “az elmúlt hét kissé viharos volt a színészek sztrájkja miatt, amely a forgatókönyvírók sztrájkjával együtt kissé váratlanul érte” a szervezőket. De mint hozzátette: a színészsztrájk miatt szerencsére csak egy film, a Challengers esett ki a tervezett programból.

A fesztivál nyitófilmjeként beharangozott Challengerst visszahívta a forgalmazója, mivel Zendaya, a produkció sztárja nem vehetett volna részt a film promóciójában, és ezért inkább tavaszra halasztották a bemutatóját.

Barbera arra is kitért, hogy a sztrájk miatt a SAG-AFTRA színészszakszervezet tagjai ugyan nem lehetnek jelen a fesztiválon, viszont nagy reményeket fűz ahhoz, hogy “a független (amerikai) produkciókban szereplő színészek eljönnek”.

A Velencei Nemzetközi Filmfesztivált augusztus 30. és szeptember 9. között rendezik meg.

A Netflixnek három filmjét is bemutatják: David Fincher The Killer című thrillerét Michael Fassbender főszereplésével, Bradley Cooper Leonard Bernsteinről készült Maestro című életrajzi filmjét, és a chilei Pablo Larrain El Conde című allegorikus alkotását, amely Augusto Pinochet diktátort vámpírként ábrázolja.

A versenyprogram fődíjáért, az Arany Oroszlánért Ava DuVernay Origin és Sofia Coppola Priscilla című filmje is küzd Michael Mann Ferrari című autóversenyzős drámájával, amelynek főszerepét Adam Driver alakítja. A mezőnyben szerepel még Michel Franco mexikói rendező Memory című filmje Jessica Chastainnel és Peter Sarsgaarddal, valamint a Vezess helyettem japán rendezőjének, Hamagucsi Rjuszukénak új filmje, az Evil Does Not Exist, és a görög Jorgosz Lanthimosz Poor Things című szürrealista sci-fi románca Emma Stone-nal és Mark Ruffalóval.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük