Az USÁ-ban több vízmelegítőt betiltanának.

Az amerikai kormány jelentős szigorítást tervez a lakossági gázkazánok és villanybojlerek felhasználásában a klímavédelem jegyében – az erről szóló tervezet szombaton jelent meg az amerikai sajtóban.

Az energiaügyi minisztérium (Department of Energy) javaslata szerint a legszélesebb körben elterjedt villanybojlerek esetében a hőszivattyút, míg a gázkazánoknál a kondenzációs technológiát tennék kötelezővé 2029-től.

A kormányzati számítás szerint a készülékállomány lecserélése évente 11,4 milliárd dollár (mintegy 3500 milliárd forint) megtakarítást jelentene az amerikai fogyasztóknak az alacsonyabb költségeken keresztül, miközben összességében, 30 év alatt, 501 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást előzne meg.

A javaslatban az is olvasható, hogy az amerikaiak átlagos rezsikiadásaiban ma 13 százalékot teszi ki a vízmelegítésre fordított összeg, és a javaslatban szereplő változások nyomán 23 százalékkal csökkenne az energiafelhasználás.

A közlés szerint az intézkedési javaslatot a legnagyobb készülékgyártókkal történt egyeztetés után tette az adminisztráció és tárgyalt a fogyasztóvédelmi érdekképviselettel.

A javaslatot ugyanakkor több bírálat is érte szintén vásárlói szervezetek részéről, amelyek szerint az előírt készülékek jóval drágábbak a hagyományosaknál, így komoly többletköltséget jelent majd a lakosság számára a változás, valamint az intézkedéssel szűkül a fogyasztói szabadság.

A szövetségi jogszabályt a kongresszusnak is el kell fogadnia.

A közelmúltban komoly vitát váltott ki az a kormányzati tervezet, amely az évtized közepére az új építésű ingatlanok esetében megtiltaná a gáztűzhelyek beszerelését szövetségi szinten. Hasonló tilalmakat egyes államokban már törvénybe foglaltak, így májusban New York állam fogadott el törvényt a gáztűzhelyek betiltásáról az új lakásokban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük