Kolonics György Szabadidőközpont

Ünnepélyes keretek között átadták szombaton a felújított Kolonics György Szabadidőközpontot Csepelen. A korábban ötven éven át itt működő ifjúsági tábor másfél év alatt szépült meg a Kis-Duna parton.

– A Kis-Duna part közvagyonként a csepelieké marad, a csodálatos környezetben fekvő központ az itt élők szabadidő- és sporttevékenységét szolgálja ezentúl is. Olyan fejlesztést, amelyet a XXI. kerületiek elsöprő többsége elutasít, nem fog támogatni az önkormányzat – hangsúlyozta az ünnepségen mondott köszöntő beszédében Borbély Lénárd csepeli polgármester.

Budapest, 2023. július 1. Zámbó Károly, a Csepel-Belváros Római Katolikus Plébánia kisegítõ lelkésze áldást mond a Kolonics György kétszeres olimpiai, 15-szörös világ- és háromszoros Európa-bajnok kenusról elnevezett szabadidõközpont ünnepélyes megnyitóján 2023. július 1-jén. MTI/Illyés Tibor

A polgármester felidézte, hogy ezen a területen éppen ötven évvel ezelőtt, 1973. június 15-én nyitotta meg kapuit az úttörő- és ifjúsági tábor, amely fél évszázadon át volt a csepeli családok kedvelt helye, ám a rendszerváltást követően a tábor egyre elhanyagoltabbá vált.

Borbély Lénárd kiemelte: 2022 elején úgy döntött a helyi önkormányzat, hogy közösségi tervezésbe kezd, és megkérdezi a csepelieket, milyen fejlesztést látnának szívesen ezen a területen.

– A megkérdezettek elsöprő többsége nyilatkozott úgy, hogy a régi szabadidős és sportfunkciók maradjanak meg, és ez most végre megvalósult. A helyiek arról is döntöttek, hogy semmiféle magas beépítést nem kívánnak látni a Kis-Duna parton. Ez nem volt meglepő, hiszen a csepeliek 2007-ben a Zöld Kis-Duna Partért civil egyesülettel közösen már megakadályozták egy 360 lakásos lakópark felépítését, az akkori önkormányzat akaratával szemben – jegyezte meg a XXI. kerületi vezető.

Budapest, 2023. július 1. A Kolonics György kétszeres olimpiai, 15-szörös világ- és háromszoros Európa-bajnok kenusról elnevezett szabadidõközpont az ünnepélyes megnyitó napján, 2023. július 1-jén. MTI/Illyés Tibor

Mint hozzáfűzte, tizenöt évvel később ismét kísérlet történt arra, hogy magas épületekkel építsék be a Kis-Duna partot, de ezt is sikerült megakadályozni. “Sajnálom, hogy vannak néhányan, akik nem örülnek a mostani fejlesztésnek, és szívesebben láttak volna itt tizennyolc méter magas szállodákat. A mai nap is példázza, hogy csak a közösség érdekében lehet és érdemes döntéseket hozni”.

A Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág mellett, a Hollandi úton 4,5 hektáron elterülő Kolonics György Szabadidőközpont korábbi neve Csepel Sport-, Szabadidő- és Rendezvényközpont volt. A felújított és kibővített létesítmény a kétszeres olimpiai, 15-szörös világ- és háromszoros Európa-bajnok kenusról kapta a nevét. Kolonics György tizenöt éve hunyt el.

Az átadóünnepségen Borbély Lénárd csepeli polgármester, Török László, a Csepellel testvérvárosi kapcsolatban álló Nagyszalonta polgármestere, valamint a Kolonics család megjelent tagjai közösen vágták el a nemzeti színű szalagot, majd Zámbó Károly atya felszentelte a központot.

A felújítás során megújultak a zöldfelületek, a sétányok, a sportpályák, korszerűsítették a négy bungalót, új szállásépületet húztak fel, az öltözők mellett közösségi tér is létesült Dunára nyíló fedett terasszal.

A szombati rendezvényen 18 óráig családi programokkal várják az érdeklődőket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük