Elképesztő látvány.

Nagyon különleges fotókat közölt az MTI egy csadaszép természeti jelenségről.

Szentjánosbogár-rajzás volt a felvidéki Sátorosbánya közelében 2023. június 29-én este. A hosszú expozíciós idővel készült felvételen a bogarak mozgása fénycsíkként látható.

A fotókat készítette: MTI/Komka Péter

Szenjánosbogarak rajzása
Kassa, 2023. június 29. Szentjánosbogár-rajzás a felvidéki Sátorosbánya közelében 2023. június 29-én este. A hosszú expozíciós idõvel készült felvételen a bogarak mozgása fénycsíkként látható. MTI/Komka Péter

Mit is kell tudni a rajzásról? A Természetjáró Turista Magazin ezt írja:

 A nőstény ilyenkor a teljes sötétség leple alatt kapcsolja be a lámpását, hogy még feltűnőbb legyen a párra vadászó hím számára. A növényeken vagy a talajon vár a szerelemre, potrohát olykor felgörbíti vagy jobbra-balra csóválja, ezzel megkönnyítve a hím dolgát, amely hatalmas szemeivel akár 50 méterről is észreveszi. A nőstény azonban nem rostokol időtlen időkig szárnyas lovagjára várva. Két óra elteltével lekapcsolja fényét, és búvóhelyet keres. Teszi mindezt 10 napon keresztül, s ha ez idő alatt nem sikerül párosodnia, elpusztul. Nem jár jobban az a példány sem, amelynek sikerül meghódítania az ellenkező nem szívét: párzás után a nőstény maradék energiáját arra fordítja, hogy három nap alatt mintegy 50-100 tojást rakjon, és nem világít többé. Ezek után az ő élete is véget ér.

A nagy szentjánosbogarat már a drámába illő alakítás miatt is a szívünkbe zárjuk, de ha hozzávesszük, hogy a különc fényjáték más célt is szolgál, akkor tényleg minden elismerésünk az övé. A szentjánosbogárnak ugyanis a lárvája is világít, igaz, nem olyan erősen, mint a nőstény. Esetében azonban a fény nem felhívás keringőre. Sőt. A többi élőlényt mindezzel figyelmezteti: „Bocs, ne egyél meg, mert a testnedvem mérgező szteroidokat tartalmaz, ezért célszerű letenni az elfogyasztásomtól.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük