USA újabb katonai segítséget nyújt Ukrajnának.

Az Egyesült Államok újabb 500 millió dollár (mintegy 175 milliárd forint) értékű, azonnal lehívható katonai segítséget jelentett be Ukrajna számára kedden.

A külügyminisztérium közleménye szerint a védelmi minisztérium készleteiből juttatják el a támogatási csomagot, amellyel az ukrajnai ellentámadást kívánják segíteni, kifejezetten a harctéri igényekhez igazítva. A most bejelentett csomag a háború kezdete óta, elnöki felhatalmazás alapján, a 41. amerikai katonai készlet-lehívás Ukrajna javára.

A csomag tartalmaz Bradley és Stryker katonai járműveket, légvédelmi rendszerekben használható rakétákat, egyéb rakétarendszereket, harckocsi-elhárító eszközöket, valamint lőszert precíziós fegyverekhez és egyéb felszereléseket – áll a közleményben.

Az amerikai külügyminisztérium szintén kedden közölte, hogy az orosz Wagner-csoporthoz fűződő kapcsolatai és antidemokratikus tevékenysége miatt szankcióval sújtott több, a Közép-Afrikai Köztársaságban működő üzleti szervezetet. A közlemény szerint az érintettek olyan üzleti tevékenységet folytatnak az ország természeti erőforrásaival, ami aláássa a Közép-Afrikai Köztársaság demokratikus működését és intézményeit.

Emellett büntetőintézkedéssel sújtott az Egyesült Államok egy orosz állampolgárt, aki a Wagner-csoport alkalmazásában dolgozott Maliban.

Forrás: MTI

Fotó: ABC News

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük