Átfogó segélyprogrammal segítik a településeket.

Átfogó segélyprogrammal segíti a helyszínen az élet újraindítását az Ökumenikus Segélyszervezet a gátrobbantás miatt elárasztott településeken. Szatmári Barnabás, ukrajnai humanitárius programigazgató a helyzetet értékelve elmondta: nagyon fontos pillanatban segítették az árvíz miatt szenvedőket, valamint a helyreállítási munkákat végző szerveket. A most már lassan visszahúzódó víz elárasztott óvóhelyeket, pincéket és szennyezett kutakat hagy maga után, ezért az élet újraindításához nélkülözhetetlen a magyar segítség. A lakónegyedek óvóhelyeinek és ivóvízellátásának helyreállítását összesen 96 szivattyúval, 50 generátorral, üzemanyaggal és egyéb eszközökkel támogatta a Segélyszervezet.

A sürgősségi segítségnyújtást az elmúlt egy hétben egy komplex lokális segélyprogram váltotta fel, mely a helyi viszonyok alapos felmérésén alapul. Szatmári Barnabás kiemelte: folyamatos a kapcsolat a helyi adminisztrációval, ezáltal a segélyakciókkal a legégetőbb szükségletekre tudtak reagálni. Az egész héten tartó segélyezési munka az elárasztott területeket is érő rendszeres támadások ellenére több mint 35 ezer evakuáltat és helyben maradó bajbajutottat támogatott közvetlen módon nehéz helyzetében.

Az állandó ágyúzásnak kitett Herszon lakói jelenleg bajosan találnak óvóhelyet, hiszen a város pincéi – a kutak és a csatornák mellett – továbbra is szennyezett vízzel telítettek. Ezek kiszivattyúzását teszi lehetővé a Segélyszervezet által adományozott eszközpark. A generátorok és szivattyúk egy része így a herszoni Korabelny-negyed mintegy száz, árvízzel küzdő lakótömbjében szolgálja a lakosokat. A szivattyúkból és hozzátartozó eszköztárból álló csomagokból tíz a vízművek, húsz a katasztrófavédők munkáját segíti a továbbiakban. 

Emlékezetes, a nova kakhovka-i gát felrobbantását követő árvíz mindössze pár óra leforgása alatt elérte a Dnipro folyó partján fekvő településeket, amire az Ökumenikus Segélyszervezet helyi partnerével együttműködésben még aznap reagálni tudott. A magyar segélyszervezet a gátrobbantás óta eltelt időben több kamionnyi segélyárut osztott ki a szükséget szenvedők között3200 családnak ételcsomagot, 8000-nek ivóvizet biztosított. Ezen felül 500 háztartásnak elemlámpából, külső akkumulátorból, gyertyákból, elsősegélykészletből és matracból álló „túlélő-szettet”, 110 evakuált számára pedig ágyat, matracot és ágyneműkészletet adott át.

Az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai menekülteket segítő munkájáról a http://ukrajna.segelyszervezet.huweboldalon olvashatnak bővebben, ahol lehetőség van a segélyprogram támogatására is. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük