A műanyag pohár nem káros annyira a környezetre, mint az üvegpohár

Nem jelentenek az üvegpoharak környezettudatosabb alternatívát a repoharakkal szemben, mert az előállításuknak ötször nagyobb a karbonlábnyoma, mint az újrahasználható műanyag poharaknak. Erre a következtetésre a független, nemzetközi, fenntarthatósággal foglalkozó denkstatt szakértő csapata jutott, akik Magyarország meghatározó repohár-rendszer üzemeltetője, a Cup Revolution felkérésére készítettek összehasonlító életciklus-elemzést. 

Az elmúlt hetekben több fórumon és híradásban is arról lehetett olvasni, hogy az eldobható műanyag poharakat a környezet megóvása érdekében nem az újrahasználható poharaknak, hanem az üvegpoharaknak kellene felváltaniuk. Hogy ez az elképzelés megállja-e a helyét, annak szeretett volna utánajárni a Cup Revolution, és felkérte a denkstattot, hogy vizsgálják meg a felvetést, és végezzenek el egy úgynevezett összehasonlító életciklus-elemzést. A témában otthonosan mozog a denkstatt, számos nagyvállalat számára készítettek már életciklus-elemzésen, vagy karbonlábnyomon alapuló vizsgálatot.

A 68 oldalas tanulmányban a gyártás mellett a Cup Revolution körforgás-rendszerét vették alapul, miszerint a cég szállítja, raktározza és elmosogatja a RevoCup, RevoBox és Cupler termékeket (újrahasználható poharakat, ételdobozokat és forró italos poharakat), illetve virágtartó és járólap formájában újrahasznosítja azokat. A gyártás során több fajlagos nyersanyagot és energiát használnak fel az üvegpoharak esetében, ezért is ötször nagyobb a gyártásig felmerülő karbonlábnyomuk, vagyis az üvegházhatású gáz kibocsátásuk, mint a repoharaknak. Az üvegpoharak használatával kapcsolatosan számos ellenérv fogalmazódik meg, például szállítás során másodlagos csomagolásra van szükség, hogy ne sérüljön, továbbá strandokon, sporteseményeken és koncerteken nem biztonságos a használatuk. A legismertebb fővárosi romkocsma, a Szimpla Kert tapasztalatai szerint egy üvegpohár átlagosan hét használat után összetörik. 

Szintén az eldobható műanyag poharak alternatívájaként említik a PLA, azaz a lebomló poharakat. A lebomlási folyamathoz ugyanakkor ipari komposztálási körülmények szükségesek, ahová Magyarországon nem igazán jutnak el a PLA poharak, így ezek az anyagok is többnyire a hulladéklerakó-telepeken végzik. A zöldszervezetek korábban is többször felhívták a döntéshozók figyelmét, hogy az eldobható csomagolóanyagokat nem más eldobható, hanem többször használható csomagolóanyagokkal kell kiváltani.

A denkstatt kutatása természetesen kiterjed a PLA, sőt a papír alapú termékekre is. Ezekkel szemben is nagyon jól teljesítenek a Cup Revolution termékei: az egyszerhasználatos poharakkal összehasonlítva a RevoCupok a 7. használat után jobb környezeti teljesítményt mutatnak üvegházhatású gáz kibocsátás szempontjából.

A tanulmány fontos megállapítása, hogy minden pohár- és doboztípus karbonlábnyomának legjelentősebb hányada a gyártáshoz kapcsolódik, ezt követi a szállítási-, illetve az újrahasználhatók esetében a mosogatás környezeti terhe.

A CUP Revolution 2019-ben vezette be a RevoCupokat a vendéglátó- és szórakozóhelyeken, fesztiválokon. Az Óbudán található HACCP és ISO9001 tanúsított mosogatóüzemükben főszezonban több mint százezer repoharat mosogatnak és szárítanak naponta, ezzel kiváltva ugyanennyi egyszerhasználatos termék felhasználását és segítve a vendéglátóknak az EU- és nemzeti szintű jogszabályoknak történő megfelelésnek.

További információ:

https://www.cuprevolution.eu/lca-report

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük