Elhagyhatták Gázát a skót miniszterelnök feleségének szülei

Humza Yousaf skót miniszterelnök pénteken közölte, hogy feleségnek szülei csaknem egy hónap után elhagyhatták a Gázai övezetet.

Yousaf felesége, Nadia El-Nakla palesztin szülők gyermekeként született a skóciai Dundee-ban.

Szülei, akik ugyancsak Dundee-ban élnek, nem sokkal a Gázát uraló Hamász iszlamista terrorszervezet által Izrael ellen október 7-én elkövetett támadás előtt utaztak az övezetbe, hogy meglátogassák ott élő családtagjaikat, köztük Yousaf apósának 92 éves beteg édesanyját.

A házaspár a támadás után a Gázai övezetben rekedt, és sokáig arról sem érkezett hír, hogy élnek-e.

Humza Yousaf, aki március óta a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője és Skócia miniszterelnöke, pénteki hivatalos közleményében azonban tudatta, hogy feleségének szülei a Gázából Egyiptomba vezető rafahi határátkelőnél elhagyták az övezetet.

Pénteki közleményében a skót miniszterelnök ismét azonnali tűzszünetre szólította fel a harcoló feleket, és úgy fogalmazott, hogy a Gázai övezet lakói “túl hosszú ideje szenvednek a rájuk mért kollektív büntetéstől”.

Yousaf követelte ugyanakkor a Hamász által foglyul ejtett túszok elengedését is, valamint humanitárius folyosó megnyitását, annak érdekében, hogy nagyobb mennyiségű segélyt lehessen eljuttatni a gázaiakhoz.

A skót miniszterelnök kifejezte háláját a brit külügyminisztériumnak, és mindazoknak, akik elősegítették, hogy feleségének szülei távozhassanak a Gázai övezetből.

A brit kormány nemrégiben bejelentette, hogy Egyiptomba telepített egy brit határrendészeti egységet, amely készen áll a brit állampolgárok megsegítésére, amint távozhatnak Gázából.

A brit külügyminisztérium tájékoztatása szerint az első brit állampolgárok szerdán hagyhatták el a Gázai övezetet Egyiptom felé. A tárca ugyanakkor nem közölte, hogy eddig hány brit távozhatott az övezetből, ahol súlyos harcok dúlnak az izraeli hadsereg és a Hamász között

Tom Tugendhat, a brit belügyminisztérium nemzetbiztonsági ügyekért felelős államtitkára a BBC közszolgálati rádiónak nyilatkozva pénteken kijelentette: a kormány “nagyon óvatos” azzal kapcsolatban, hogy hányan hagyhatják el Gázát, mivel nincs ellenőrzése sem a gázai határok, sem az övezet belterületén zajló fejlemények felett, és nem akar hamis reményeket ébreszteni azokban, akik távozni kívánnak.

A Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, több mint 1400 embert meggyilkoltak, háromezret megsebesítettek, és a legutóbbi izraeli adatok szerint 240-nél több túszt a Gázai övezetbe hurcoltak.

Izrael azóta szinte teljes blokádot vont Gáza köré, és átfogó hadműveletet indított, amelynek meghirdetett célja a Hamász gázai politikai és katonai gépezetének felszámolása.

Fotó: SKY News

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük